HEARTHSTONE
English version

”Patron Warrior”-svensken efter patchen: Kommer nog ha hyfsat stor fördel på BlizzCon

av Simon Engstrand
ostkaka2

Sebastian ”Ostkaka” Engwall är en svensk Hearthstone-spelare av världsklass som för kort tid sedan kvalade in till VM på Blizzcon.
Men alldeles nyligen släppte Blizzard en patch som totalt demolerade den lek han dedikerat allra mest tid åt, ”Patron Warrior”.
– Vi har fått två veckor på oss att förbereda helt nya lekar, så jag hoppas att jag förberett rätt nu och gissar rätt på vilka lekar mina motståndare kommer ta med sig, säger Ostkaka till Aftonbladet Esport.

Svenske Sebastian ”Ostkaka” Engwall började klättra i Hearthstone-rankerna under gymnasietiden. Han hade fått inbjudan till att beta-testa spelet och insåg snart att han kanske var en utav de bästa i världen. Ett sabbatsår senare har han nu kvalat in till VM på BlizzCon som drar igång om en drygt två veckor och numera spelar stjärnan i den anrika organisationen Na’vi.
– Jag tog ett sabbatsår efter gymnasiet och var fullt dedikerad till det här, och det gick väldigt, väldigt bra, säger Ostkaka till Aftonbladet Esport.

Svensken räknas till en utav de bättre spelarna i Europa. I början av oktober reste han söderut till Prag i Tjeckien för att tävla i Road to BlizzCon, europakvalet till VM. Efter ett framgångsrikt evenemang hade Ostkaka säkrat en plats till världsmästerskapet.
– Det var väldigt många stora fans och det var coolt att så många kände igen mig och ville ta kort med mig och sånt där. Det var första gången som det hände, förutom kanske på Dreamhack.

”De är ju såklart väldigt imponerade”

Men trots att Ostkaka hör till toppen utav Hearthstone-scenen och ligger på plats 21 enligt GosuGamers världsranking så har den svenske stjärnan varit relativt skygg för rampljuset.
– I och med att Hearthstone är mer baserat kring Twitch än någon annan esport – så om man inte streamar har man inte den konstanta publiciteten – att folk inte kollar på en varje dag. Jag har ofta kvalat till turneringar tidigare och många proffs har hela tiden sagt i ungefär ett år att jag är en utav de bättre spelarna i Europa, och nu får jag mitt stora genombrott med att jag kvalat till Blizzcon och gått med i Na’Vi.

Hur har omgivningen reagerat på din framgång?
– De är ju såklart väldigt imponerade. De har inte jättebra koll på esport själva. Att ens turneringar och lag vill köpa flygbiljetter och hotell åt mig bara för att spela – de är imponerade bara av det. Sedan också att jag spelar i en av de största turneringarna inom Hearthstone. Så det är ju coolt.

Har du någon åsikt om det är bra eller dåligt att scenen är så baserad kring Twitch?
– Det är lite synd, men jag förstår ju varför det är så. Om man till exempel kollar på poker som har en väldigt bra koppling till Hearthstone just för att det är så mycket tur i spelet. I poker är det inte alltid de bästa spelarna som är rikast eller blir inbjuden till flest turneringar, utan det är väldigt baserat på ens personlighet för det är det folk vill se när de tittar på sporter. Det är klart att jag förstår det till hundra procent, men det är lite synd om man inte är en stor personlighet inom scenen. Men det är bara att börja streama egentligen.

”Två veckor på oss”

Alldeles nyligen släppte utvecklarna bakom Hearthstone, Blizzard, en stor och omtumlande uppdatering. Den kända ”Patron Warrior”-leken fick sig en törn i och med att kortet ”Warsong Commander” förändrades. Ostkaka har själv varit en hängiven användare av leken och måste nu hitta nya sätt att vinna.
– Vi har fått två veckor på oss att förbereda helt nya lekar, så jag hoppas att jag förberett rätt nu och gissar rätt på vilka lekar mina motståndare kommer ta med sig.

Hur mycket har förändringarna påverkat dig?
– Det är rätt många som skulle säga att jag var en utav de största ”Patron Warrior”-spelarna. Jag har dedikerat väldigt mycket tid att lära mig den leken och det är också den lek som har högst ”skill cap” utav alla i Hearthstone-historia. Det var ingen som kunde spela den leken ens nära perfekt, så i och med att jag tränat den mycket och ägnat så mycket tid åt att bli bra på den är det såklart lite synd att de tar bort den helt och hållet. Men jag tror fortfarande jag kommer ha en hyfsat stor fördel på Blizzcon, för jag tror inte de andra regionerna är lika bra.

Vad tycker du om spelet i dagsläget efter uppdateringen?
– Det är svårt att säga, varje gång de släpper en patch tar det 1-2 månade innan folk fått reda på vad som är bäst. Det är svårt för mig att säga exakt hur det kommer se ut. Jag tror rätt många kommer gilla att spela Paladin. Och i Asien gillar de Warlock Zoo-lekar rätt mycket. Jag har definitivt det i åtanke när jag bygger mina nya lekar.

”Störst och mest prestigefylld”

Ostkaka har tidigare tävlat på turneringar som Archon Team League där prispotten är densamma som på Blizzcon. Men det är inte bara prispengarna som är viktiga och för Ostkaka kommer världsmästerskapet på Blizzon bli den största turneringen han deltagit på hittills.
– Jag tror de flesta ser BlizzCon som den största mest prestigefyllda.
– Det här är ju liksom VM i Hearthstone och det är den enda turneringen som använder resultat från laddern där man samlar poäng genom hela året. Alla försöker ju såklart kvala dit, så jag tror det är den största turneringen.

Svenske stjärnan är just nu på väg att inleda sitt andra sabbatsår och han har funderat på att börja streama. Det tror han kommer leda till ökad exponering och att fler bjuder in till turneringar.
Men om framtiden vilar inom esporten återstår att se. I det långa loppet är det nämligen en fortsatt utbildning som lockar.

Vad skulle du pyssla med isåfall?
– Jag gick naturlinje på gymnasiet så jag lutar mot någon slags civillinje på Kungliga tekniska högskola (KTH).

 

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport