HEARTHSTONE

Så laddar svenske världstjärnan inför expansionen

av Björn Ehrnberg
jonorange

Blizzards kända, och oerhört framgångsrika, kortspel Hearthstone får sig en välförtjänt uppdatering under natten mellan tisdag och onsdag.
För oss vanliga dödliga får förändringarna inga radikala konsekvenser, men för proffsen innebär Whispers of the Old Gods en smärre revolution.
– Det här kommer bli galet, men det är också väldigt efterlängtat, säger svenske världsstjärnan Jon ”Orange” Westberg till Aftonbladet bara timmar innan expansionen går live.

För bara några få år sedan stod Starcraft 2 på toppen av sitt herrevälde. Få, om ens något spel, kunde utmana Blizzards strategi-spel på tronen som världens mest populära esport. Men tiderna förändras och i kölvattnet av en nyligen avslöjad jätteskandal på den koreanska Starcraft-scenen är det nog många som är oroliga för Blizzards position inom esport-världen.

Men ett spel som fortfarande levererar för Blizzard i esport-kretsar är det rysligt framgångsrika kortspelet Hearthstone.

”Mycket aggressiva Shaman-lekar”

Hearthstone går onekligen som tåget. Med miljontals spelare och flertalet stora turneringar som lockar hundratusentals samtida tittare på Twitch innebär att kortspelet står sig starkt i konkurrensen från spel som CS:GO och League of Legends. Och nu under natten mellan tisdag och onsdag dyker kanske den största – och viktigaste – expansionen till spelet upp. Whispers of the Old Gods kommer revolutionera spelet. Först och främst kommer vi nu se två olika spelformer, Standard och Wild. I standard kommer vi bara få se originalkorten från spelets begynnelse samt kort som släppts de senaste två åren. I Wild kommer vi i stället få se samtliga kort som släppts under spelets liv.

Förändringen är radikal. Och få ser fram emot omställningen lika mycket som Jon ”Orange” Westberg. Den unge, om än välmeriterade, svenske Hearthstone-stjärnan befinner sig på andra sidan Atlanten och har de senaste månaderna levt i Team Archons lag-hus. Profilen har allt eftersom de nya korten blivit offentliga diskuterat med sina lagkamrater och själv reflekterat vad expansionen kommer innebära för proffs-scenen.
– Personligen tror jag att vi i början kommer få se väldigt mycket aggressiva Shaman-lekar. Just Shamanen har fått väldigt starka kort samtidigt som de inte fått några av sina tidigare kraftfulla kort förändrade. Framför allt tror jag kort som Flamewreathed Faceless och Master of Evolution kan bli oerhört starka i den nya metan.

”Blizzard gjorde en miss”

Apropå meta innebär den här typen jätterenovering en instabil meta. Enligt Orange förutspår han att många kommer bli väldigt giriga i sina lekbyggen och att många kommer följa på det spår som Blizzard till synes börjat vandra – att Controll-lekar kommer bli allt starkare.
– Nu i början tror jag att man kan straffa dem ganska hårt innan de lärt sig hur man ska hantera de aggressiva lekarna. Jag personligen kommer nog köra en hel del Druid nu i början, och då framför allt aggro-druid. Det återstår ju bara några dagar på den här säsongen och det är oerhört viktigt för mig att nå topp 50 på laddern.

På frågan om vilka kort han tror kan bli kraftfulla i proffsscenen hoppar Orange snabbt på bollen.
Mire Keeper är förmodligen det bästa kortet i det här settet. Det kan till och med bli ett av de mest kraftfulla korten i hela Hearthstone, konstaterar stjärnan och fortsätter.
– Jag tror att Blizzard gjorde en miss när de nerfade Force of Nature i stället för Savage Roar. I min mening kommer Beast Druid bli oerhört stark i metan som följer efter expansionen innan Controll-lekarna lär sig att hantera den. Med kort som exempelvis Mounted Raptor och Mark of Y’Shaarj kan just Beast Druid bli oerhört stark.

Vad känner du inför de nya gudarna?
– Framför allt C’Thun är jag väldigt rädd för. Den kan bli oerhört kraftig och vinna matchen om man får ut den i rätt läge. Sen hoppas jag att Yogg-Saron inte kommer bli ett kort vi ser i den professionella scenen. Det är för mycket RNG.

”Kommer bli lite vilt”

Orange berättar vidare att han kommer ta anteckningar om det är så att han råkar behöva konfrontera en professionell kollega på laddern, framför allt om det är en spelare känd för sina lekbyggen. Och som det ser ut nu har de nordamerikanska spelarna inte många dagar på sig att förbereda sig. Redan på lördag drar en turnering igång. Och till nästa helg har det blivit dags för världseliten att samlas i Austin, Texas för att göra upp i en Dreamhack-turnering.
– Det kommer bli lite vilt här i början tror jag.

Hur viktigt är det att bli först med en slags ny Grim Patron-Warrior?
– Det skulle betyda oerhört mycket. Om det är så att du är först med en sådan kraftfull lek som folk inte riktigt ser komma kan du enkelt vinna den turneringen du deltar i.

Kommer du själv streama nu de första dagarna när patchen kommer ut eller försöka gömma idéer du har?
– Jag kommer streama. Jag behöver bli bättre på det och jag har inte jättemånga tittare som det är nu, men om jag upptäcker något väldigt kraftfullt kanske jag inte lirar den mycket utan tränar mer på den leken off-stream.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport