HEARTHSTONE

Svenskarnas triumf under SeatStory Cup: ”Tvåa är absolut ett bra resultat”

av Tobias Lundgren
ostkakaorange

Det blev dubbelt svenskt i topp när SeatStory Cup 3 avgjordes i helgen – och finalen blev en hyperjämn historia som avgjordes först i sista matchen.
Där kunde Jon ”Orange” Westberg ta sin andra stora titel på kort tid, men landsmannen Sebastian ”Ostkaka” Engwall var nöjd trots det.
– Det var 32 spelare i turneringen och alla är på toppnivå, så att hamna tvåa är absolut ett bra resultat, säger han till Aftonbladet Esport.

Sverige håller på att ta över Hearthstone-världen totalt. Efter Jon ”Orange” Westbergs seger i ESL Legendary Series i Katowice tog han i helgen sin andra stora titel när SeatStory Cup 3 avgjordes.
Men finalsegern satt långt inne då hans sista motståndare blev landsmannen och vännen Sebastian ”Ostkaka” Engwall som besegrat Orange med 3-1 tidigare i gruppen.
– Jag visste i bakhuvudet att vi möttes i första matchen i turneringen och att det skulle gå att vinna mot honom, säger Ostkaka.

”Försökte att inte hamna på tilt”

Till en början gick det mesta Oranges väg och han tog snabbt en ledning med 2-0 efter att bland annat ha topdeckat en Ancient of Lore i ett helt avgörande läge i första matchen. Men Ostkaka lät sig inte slås ned av det utan började snart jobba för att vända serien.
– Jag försökte att inte hamna på tilt och spela sämre, så jag lät det inte påverka mig. Jag hade kvar bra lekar och visste att jag hade goda chanser.

Han vann därefter tredje matchen efter att hans Emperor Thaurissan, kortet flera proffs klagat på sedan det släpptes, gett honom en extremt billig combo med Pyro Blast och en Fireball som gav 16 damage för endast 10 mana. Orange slog tillbaka med sin Warlock och gick upp till 3-1, men då kom Ostkaka igång på riktigt.
I femte matchen blev återigen Emperor Thaurissan lyckad för Engwall, då en rad billiga spells gav honom segern. Sjätte matchen vanns med en Rogue som kunde behålla brädkontroll hela tiden och sjunde mötet säkrades med en Warrior-deck. Därmed var serien vänd och Ostkaka hade matchpoäng i en extremt lång BO9-serie, dessutom med ett mentalt övertag efter vändningen.
– När man är en match ifrån och måste vinna en mot hans två decks, det känns bra. Det hjälper absolut att ha vunnit flera i rad, säger Ostkaka.

”Vet inte hur stor skillnad den gjorde”

Men åttonde matchen blev en dråplig historia, då Oranges Piloted Shredder droppade en Vitality Totem som gång på gång healade Roguen till castarnas stora glädje. Westberg kunde till slut utjämna serien, men Ostkaka menar att Vitality Totemen inte påverkade så mycket som castarna påstod.
– Jag vet inte hur stor skillnad den gjorde. Jag hade kanske fått ner honom till 18 hälsa, han hade fortfarande inte varit död efter min combo. Det hade nog varit ännu värre med en Succubus eller Milhouse Manastorm.

Därefter skulle allt avgöras i det sista av nio möten och då kom även misstagen från en trött Ostkaka. I ett avgörande ögonblick valde han att spela Ragnaros för att motverka Oranges Dr. Boom, men planen misslyckades och en kort stund senare var Ostkaka död av en Savage Roar-combo.
– Det var ett misplay, jag tror jag gjorde två under hela turneringen. Men i en BO9 ska man vara glad om man bara gör två. Det var en väldigt lång dag, så jag var trött. Men det påverkade ju Orange också.

”Bevisar att jag hade kunnat ta det”

Ostkaka fick därmed nöja sig med en silvermedalj och 4000 dollar samtidigt som Orange blev en av endast två spelare i världen som vunnit två stora turneringar. Den andra spelaren som kan skryta med samma resultat är Aleksandr ”Kolento” Malsh. Segern betyder också att han dragit in 23 000 dollar på blott en månad. Men i framtiden kan han få se upp, då kompisen ser ut att flåsa honom i hälarna.
– Det var 32 spelare i turneringen och alla är på toppnivå, så att hamna tvåa är absolut ett bra resultat. Och att vara så nära i en final bevisar att jag också hade kunnat ta det, säger Ostkaka.
Nu kan 18-åringen vara på väg mot samma utvecklingskurva som finalmotståndaren fick efter genombrottet tidigare i vår.
– Det här kommer betyda invites till turneringar, så jag är absolut glad över andraplatsen.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport