HOTS

Managern inför VM-kvalet: ”Underskattar man oss är det lätt att tappa kartor”

av Simon Engstrand

Målet om en helsvensk femma låg på is, men i ett sista försök att förverkliga drömmen lyckades Pirates in Pyjamas säkra en plats till europeiska VM-kvalet.
På lördagen inleds gruppspelet där svenskarna ställs mot några utav Europas absolut bästa lag.
– Folk ser oss som underdogs och jag tror de kommer underskatta oss ganska mycket, men de som känner oss vet att om man underskattar oss är det lätt att tappa kartor, berättar PiP-managern Jesper ”Yayper” Dunér för Aftonbladet Esport.

I det lilla och varma Ninjas in Pyjamas-rummet längst in på Inferno Online på Odenplan i Stockholm ekar ljudet av smattrande tangent- och musklick mot väggarna. Där har sex svenska Heroes of the Storm-entusiaster samlats för några sista träningspass innan det europeiska kvalet till VM på BlizzCon. Pirates in Pyjamas, som de kallar sig, är det enda helsvenska laget som tävlar på hög nivå i HOTS.

”Redan första veckan började vi slå ner stora lag”

Åldrarna på spelarna varierar mellan 17 och 23, och som lag har de lirat i ungefär en och en halv månad. I Prag, Tjeckien, kommer de ställas mot den europeiska eliten och fajtas för en plats till världsmästerskapet. Trots att laget är ungt har managern Jesper ”Yayper” Dunér god framtidstro.
– Vi kommer in som underdogs. Vi kvalade in tillsammans med lag som Fnatic, Team Liquid och Roccat, stora namn inom esporten så att säga. Redan första veckan började vi slå ner stora lag som varit med väldigt länge, flera månader, ända sedan mars när inte ens HOTS var stort överhuvudtaget. Sedan dess har det gått uppåt förutom att vi gjort lite lagändringar, säger Yayper till Aftonbladet Esport.

”Folk ser oss som underdogs”

Från början var det Yayper och Victor ”zhiku” Alexandersson som bildade laget med målet om en helsvensk femma. Trots stark start gick resultaten sakta men säkert utför och satsningen lades på is. Men i ett sista försök att förverkliga drömmen byggdes en ny uppställning med Yayper som coach och manager, och till sist säkrade spelarna ett plats till europeiska VM-kvalet.
– Det var ju det som var målet med laget från början, ända sedan världsmästerskapet offentliggjordes. Hypen är riktigt stor.
– Hade vi inte kvalat hade vi nog inte varit det här laget idag.

Trots att spelarna redan lyckats kamma hem en utav årets viktigaste kvalplatser är framtiden för laget oklar. Yayper har varit i kontakt med flera stora och kända organisationer, och nu är det viktigt att leverera resultat.
– Mycket kommer bero på hur det går nere i Prag. Vi har haft lite otur och bootcampar bara i två dagar. Många andra lag har bootcampat i två veckor och bor i laghus, så det är ju lite jobbigt.
– Folk ser oss som underdogs och jag tror de kommer underskatta oss ganska mycket, men de som känner oss vet att underskattar man oss är det lätt att tappa kartor.

”Det kan bara bli bättre”

Under onsdagen reser svenskarna ner till Prag och på torsdagen spelas den första matchen utav gruppspelet. Där ställs Pirates in Pyjamas mot världslagen Team Liquid, Fnatic och Na’vi.

Hur mycket skulle en plats till VM betyda?
– Det skulle betyda allt. Hypet är redan riktigt stort så det kan bara bli bättre.

Om ni åker på storstryk då?
– Vi har inte riktigt börjat prata om vad som händer om det inte går bra, men vi kommer nog inte sluta spela direkt efter utan kanske se efter hur vi kan höja våran standard.

Pirates in Pyjamas

Victor ”zhiku” Alexandersson
Filip ”Smexystyle” Liljeström
Dob ”QuackNiix” Engström
Oskar ”Zyfoh” Bäckström
Emil ”Superkge” Karlsson

Jesper ”Yayper” Dunér (coach och manager)

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport