LOL

Bjergsen: ”Jag var mobbad både fysiskt och mentalt”

av Tobias Lundgren
bjerg

Från mobbad i skolan till superstjärna över hela världen.
I danska dagstidningen Berlingske berättar nu Sören ”Bjergsen” Bjerg om resan som gjort honom mer känd än en av landets största fotbollsprofiler, Nicklas Bendtner.
”I början var det konstigt för jag förstod inte varför folk skulle se upp till mig, jag spelade bara datorspel”, säger League of Legends-stjärnan i intervjun.

Just nu förbereder sig danske Sören ”Bjergsen” Bjerg inför världsmästerskapen i League of Legends som inleds den 29 september i San Francisco. Där kommer han och laget Team SoloMid göra upp om en miljon dollar i kamp med världens allra bästa organisationer. Förra året var League of Legends Worlds det mest tittade esporteventet med över 334 miljoner tittare utspridda över hela världen. 20-årige Bjergsen kommer där ha allas ögon på sig när han ska leda sitt lag till nya framgångar.

Föräldrarna lät honom spela på heltid

Men i en intervju med dagstidningen Berlingske berättar Bjerg om hur det gick till när han blev en världsstjärna, med 800 000 följare på Twitter och mer än 1,1 miljoner följare på streamingsajten Twitch, och det är en tragisk historia om mobbning och utanförskap.
”Det var inte lätt i skolan. Jag var mobbad både fysiskt och mentalt och sedan började jag förlora allt intresse för att gå dit.”, berättar han.
Det blev så illa att hans föräldrar lät honom spela på heltid i årskurs åtta samtidigt som de letade ny skola åt den blivande stjärnan. Samtidigt som han kämpade mot ångest och depression utvecklade han sina kunskaper i League of Legends och som 16-åring blev han rekryterad till laget Copenhagen Wolves. Då stod det klart för honom att han möjligtvis skulle kunna leva på sin hobby.
”I början var det bara kul och något jag var bra på, men när jag såg alla som levde på det och spelade inför tusentals fans blev det min dröm”.

”För det mesta är fansen positiva”

Några år senare är han en av spelets absolut bästa och har vunnit både inhemska och internationella titlar med sitt Team SoloMid, den nordamerikanska organisationen han till slut hamnade i och där han vuxit ut till en stjärna. I somras blev han dessutom utsedd till hela seriens MVP, mest värdefulla spelare.
Bjergsen, som nu bor i Los Angeles, blir igenkänd på gatorna och har innan intervjun skrivit autografer i en halvtimme utanför studio där Nordamerikanska ligan LCS sänds. Och dansken, som på Twitter är större än fotbollsspelarna Nicklas Bendtner och Christian Eriksen tillsammans, har vid det här laget vant sig vid att få fansens uppmärksamhet.
”För det mesta är det positivt. Det känns bra att det finns människor som hejar på mig – även om vi förlorar”, säger han.

Nu blickar han och laget fram mot Worlds, som drar i gång i veckan. Där har han målet klart för sig.
”Det är svårt att säga hur långt vi kan gå, men jag har aldrig haft så stort förtroende för mitt lag som jag har nu vilket betyder att jag ser allt utom att spela i semifinalen som ett misslyckande”.

League of Legends i siffror

Spelutvecklaren Riot Games uppger att fler än 100 miljoner människor spelar League of Legends varje månad.

Den 29 september inleds den årliga Worlds-turneringen, där världens bästa lag gör upp om 1 miljon dollar.

För att läsa mer om spelet, se här.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport