LOL
English version

Cyanide: ”Om Origen kan ta ledningen kan de springa iväg med matchen”

av Björn Ehrnberg
fnaticorigen

Samtidigt som Europas två bästa lag förbereder sig inför den mest hajpade matchen i LCS på länge gör sig deras före detta lagkamrat klar för att analysera matchen i Riots studio.
Och Lauri ”Cyanide” Happonen tror att hans nya organisation Origen kan ge Fnatic säsongens första förlust på torsdag.
– Origen har en spelstil som gör deras early game riktigt starkt, så om de kan ta ledningen kan de springa iväg med matchen, säger han till Aftonbladet Esport.

Trots att drömmen om ett möte mellan två obesegrade lag krossades då Team ROCCAT slog Origen under förra veckan av Europeiska LCS är matchen fortfarande glödhet. Fansens längtan att få se Enrique ”xPeke” Cedeño Martínez och Paul ”sOAZ” Boyer gå upp mot sin tidigare organisation Fnatic och före detta lagkamraterna Martin ”Rekkles” Larsson och Bora ”YellOwStaR” Kim har gjort mötet till det mest hajpade på länge.

”Förväntade mig att Origen skulle vara bra”

På analysdesken kommer spelaren som var sista länken i Fnatics Worlds-lag från 2014 gå igenom matchen för tittarna. Och inte ens Lauri ”Cyanide” Happonen är oberörd inför mötet.
– Jag är riktigt hypad. Ärligt talat tror jag Fnatic har mer rutin i nuläget. De spelade väldigt mycket redan förra säsongen och åkte på internationella turneringar. Men Origen har en spelstil som gör deras early game riktigt starkt, så om de kan ta ledningen kan de springa iväg med matchen, säger han till Aftonbladet Esport.

Är du överraskad när du ser Origens framfart i LCS hittills?
– Nej, jag förväntade mig att de skulle vara bra. De har sOAZ och xPeke som båda är världsspelare och Mithy som är riktigt erfaren och jättemotiverad. Sedan har de Niels som är en av de mest talangfulla ADC:arna och Amazing som är riktigt, riktigt erfaren också så de är mer eller mindre ett lag fullt av superstjärnor. Mithy och Niels är uppenbarligen inte så berömda än men deras bot lane har krossat alla ändå, så jag väntade mig det.

Och om du ser på Fnatic med Rekkles återkomst, ser du någon skillnad i deras spel jämfört med tidigare år?
– Jag tycker Rekkles och YellOwStaR ser ungefär likadana ut nu. Rekkles är en jättebra mekanisk spelare men han tänker inte på matchen så mycket förutom sin egen prestation. YellOwStaR är som en stor hjärna, som kontrollerar matchen och roamar runt på kartan och gör effektiva ”plays”.

”Det jag saknar mest är att vinna”

Efter att ha pensionerat sig från proffskarriären när Fnatic blev utslagna under förra säsongens Worlds-slutspel har Cyanide börjat dyka upp på LCS-analysdesken mer och mer. Och nu säger han att det är en roll som börjar växa på honom.
– Det känns lite obekvämt ibland för jag är inte så van att förklara spelet men jag tror att jag gradvis blir bättre och jag tycker verkligen om det. Enda problemet är att du faktiskt måste jobba riktigt hårt. Alla jobbar galna timmar under LCS-dagarna för du måste förbereda showen och sedan göra den och så förbereda för showen dagen efter. Du måste vara i studion tio-tolv timmar så det är riktigt galet, men jag gillar det.

Saknar du någonsin att spela professionellt sedan du pensionerade dig, eller är det mer en lättnad att slippa hålla sig på topp?
– Det jag saknar mest med att tävla är att vinna. Men det är ett tveeggat svärd för att vinna på scenen är den bästa känslan i världen, men att förlora på scenen är den värsta känslan. Just nu har jag inte motivationen att spela League tolv timmar om dagen, särskilt inte en enda roll. Det är vad som gör det tråkigt. När du spelar junglare finns det tre eller fyra champions som är bättre än alla andra, så du måste spamma dem varje dag, tio-tolv timmar och det blir väldigt monotont. Just nu har jag bara kul med spelet och njuter av det.

Du är fortfarande listad som avbytare för Origen. Vad skulle hända om du plötsligt behövde hoppa in och spela i LCS igen?
– Det är inte riktigt ett realistiskt scenario att jag skulle hoppa in i LCS om ingen verkligen skadar sig, vilket kan hända men det är väldigt otroligt. Så jag fokuserar inte direkt på det, utan fokuserar istället på att streama och på YouTube och försöker mest ha kul med spelet.

”Den asiatiska scenen kommer fortsätta dominera”

Efter Fnatics prestation under Mid Season Invitational och då de sett ännu starkare ut i inledningen av vårsplitten, samtidigt som Origen tagit sig till toppen av Europa, har fansen börjat hoppas på att något stort kan hända när Worlds inleds. Men Cyanide tror att de sydkoreanska och kinesiska lagen fortfarande kommer ha ett övertag.
– Jag tror ärligt talat att den asiatiska scenen kommer fortsätta dominera eftersom alla lag där är så bra att du alltid får bra träning. De tar det väldigt seriöst och du har en massa fantastiska lag som du kan träna mot. Till exempel, här i Europa har vi Fnatic och Origen och de är bra lag, men du kan inte träna så effektivt när alla lag inte är på den nivån. Men jag tror att det kommer finnas vissa chanser under Worlds i år. Att förvänta sig en seger är orealistiskt, men att ens ta sig till semifinal är ett mål som kan vara möjligt för de europeiska lagen.

Och den stora debatten, Nordamerika mot Europa, vad tänker du om den nu?
– Jag tycker de nordamerikanska lagen har stagnerat just nu. Allt de gör är att farma och inte så mycket mer. Europa är mycket starkare eftersom vi har skickligare junglers som gör fler plays genom roaming och genom att följa wards så just nu tycker jag Europa är den starkare regionen.

Sedan har det varit mycket snack om Ekko och att folk tycker han är för stark. Vad tänker du om honom?
– Jag har inte riktigt fått spela honom än och jag har bara spelat mot honom i solo queue där alla mer eller mindre suger med honom. Men det är en champion som har stor potential. Det är en champion som har ett högt skicklighetstak så det kommer ta tid innan folk bemästrar. Jag tror vi kommer få se mer av honom i framtiden och vid någon tidpunkt kanske folk kommer anse honom vara rejält obalanserad. Några lag är redan rädda för honom, men jag kan inte ge så mycket insikt eftersom jag inte spelar premades på toppnivå längre.

Fnatic möter Origen på torsdag klockan 20.00.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport