LOL
English version

Diamondprox om tunga starten: ”Trodde fortfarande på vår styrka som lag”

av Tobias Lundgren
Danil "Diamondprox" Reshetnikov after week four of the LCS. Photo: Riot / Flickr
Danil ”Diamondprox” Reshetnikov after week four of the LCS. Photo: Riot / Flickr

De inledde säsongen på sämsta möjliga sätt, genom att förlora fem raka matcher.
Men Gambit Gaming har vänt förlustsviten på ett fantastiskt sätt och är nu det hetaste laget i LCS med inte mindre än sju raka segrar – en streak Diamondprox menar beror på hårdträning och bra coachning.
– De dåliga resultaten var vårt eget fel. Nu vet vi åtminstone hur mycket tid vi behöver för att komma i bra form, säger han till Aftonbladet Esport.

I de första fem matcherna under EU LCS verkade ingenting gå Gambit Gamings väg. Laget, som vann IEM Cologne så sent som december 2014, kämpade för att få en enda poäng på tavlan och efter de första två veckorna såg de ut att vara en säker kandidat för en bottenplats i ligan när vårspliten skulle summeras.
– Å ena sidan tänkte jag mest: ”Meh, igen?” och var besviken på mig själv. Men å andra sidan trodde jag fortfarande på vår styrka som lag och gjorde mitt bästa för att våra träningar skulle bli mer effektiva, säger Danil ”Diamondprox” Reshetnikov om den tuffa inledningen.

”Vår coach var inte med för att lösa vår attityd”

Enligt honom berodde de dåliga resultaten på tre olika saker som påverkade laget. Främst nämner han faktumet att de inte hade någon internetuppkoppling i hemmet så de inte kunde träna lika effektivt under inledningen av säsongen.
– Jag skulle säga att det problemet var 50 procent av hela grejen. Och vi började träna sent inför LCS-säsongen på grund av semestern vi tog efter IEM. Det är vårt eget fel. Nu vet vi åtminstone bättre hur lång tid vi behöver för att komma i bra form. Jag skulle säga att det var 30 procent av anledningen.
– Att vår coach inte var med oss och inte kunde jobba på att lösa vår attityd och våra mentala problem, det är de sista 20 procenten.

”Pratade om hur vi ska spela sent i matcherna”

När coachen Jordan ”Leviathan” Thwaites anslöt till laget och internetproblemen hade lösts började Gambit Gaming så småningom vända på den dåliga formen. Men innan segersviten satte igång drabbades de av ännu ett bakslag.
– När vi gjorde framsteg gällande våra största problem, internetbristen och att vår coach var i ett annat land, såg jag äntligen ljuset och förstod att om vi började träna hårt skulle vi lyckas.
– Vår första godkända match var mot Copenhagen Wolves under tredje veckan. Vi spelade väldigt bra tidigt och under mid game men när vi kom till den senare delen av matchen slarvade vi och gjorde en del dåliga calls som resulterade i ännu en förlust. Det var en riktig besvikelse, men efter det pratade vi mycket om hur vi ska spela under senare delarna av matcherna och bestämde oss för att göra det mycket bättre nästan gång. Därifrån kunde vi börja växa.

Vad förutom det pratade ni om inom laget för att vända den dåliga formen?

– För det mesta fortsatte vi bara träna hela utan att ge upp. Efter en tid blev vårt spel bara bättre och bättre.

Du har pratat om Leviathan i en intervju efter en match och om hur mycket han hjälpt er. Vad har han gjort mer specifikt?

– Personligen har han hjälpt mig med mentala svagheter som brist på koncentration ibland, och en del andra saker. Dessutom har han lärt oss att träna bättre och mer effektivt. Allt annat är topphemligt, säger Diamondprox skämtsamt.

”Var värdelös i resten av matcherna med Jarvan”

När Gambit fortfarande var inne i en förlustsvit förlorade de tre av fyra matcher när Diamondprox valde Jarvan. Men själv ser han det mest som ett sammanträffande.
– Det var inte främst på grund av en champion utan på grund av flera problem. Vi spelade dåligt och våra lagkompositioner var dåliga för Jarvan. Han är en bra uppföljare när du har en kedja av crowd controls, men han ska inte vara den första in i en fight om motståndarna spelar smart och inte blir fångade. Vi hamnade ofta i situationer där vi inte fick någon bra engage, så jag kunde bara sätta press tidigt men var värdelös resten av matcherna.

”Tränar bra när det gäller att utveckla min skicklighet”

Under de första fem matcherna hade Diamondprox 9-23-29 i KDA, men det vände sedan till 25-7-65 de fem följande matcherna. En magisk förändring som han dels tillskriver mer aggressivt spel från hela laget men också för att han själv tränar bättre tack vare coachen.
– Jag var särskilt aggressiv i mina matcher med Sejuani. Jag satte så hård press i jungle att motståndarna fick slåss på vår sida, och vi vann. Aggressivitet är bara bra när du gör det på ett smart sätt och det faktiskt är nödvändigt, annars kommer det bara leda till en förlust.
– Personligen känner jag att även om jag inte kommit på lika många bra saker som under sommarspliten, när jag hade Kha’Zix, Rammus som en counter till Yasuo, Gragas som bästa junglern med Yasuo, till exempel, så tränar jag väldigt bra när det gäller att utveckla min skicklighet och tack vare Jordan har jag ordnat upp en del mentala problem.

”Har kunnat träna inför IEM en längre tid”

Han vill inte prata mer specifikt om vilka mentala problem det handlar om, förutom bristen på koncentration. Men nu fokuserar laget på nästa event som blir IEM World Championships i Katowice. Gambit Gaming har haft oerhörda framgångar under IEM-events i det förflutna, något Diamondprox tror beror på turneringarnas placering i spelschemat.
– Det har nog mest att göra med att IEM är stora events utan några andra tävlingar runtom och vi har kunnat träna inför dem under en längre tid, så det har gett oss några segrar.

Vad förväntar du er från ditt lag nu?

– Jag ogillar att ha förväntningar, men jag kommer göra mitt bästa för att förbereda mig för jag tycker det är den näst största tävlingen under året, förutom Worlds.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport