LOL

Ehrnberg: ”Esporten har ömsat bort en vokal”

av Björn Ehrnberg
SSW vs SHR

40 000 människor på plats. Miljontals fler framför datorskärmar och surfplattor runtom i världen. Den 19 oktober skrevs ett nytt kapitel i esportens historia, men det var också dagen det blev klart att ordet esport består av en vokal för mycket.

Paradigmskiftet flyter fram i allt snabbare takt. Vår grundstruktur har förändrats radikalt. Idag är det omöjligt att föreställa sig en vardag utan internet. Ridån mellan vårt analoga liv och vår digitala närvaro blir allt mer grumlig, inom kort är den säkert osynlig. Och i bitvågornas förtrollande värld har vi fått en ny verklighet. I binärkoden har vi fått en ny identitet. Ett nytt samhälle. Ett nytt liv. Och i kölvattnet av revolutionen har en idrott vuxit fram som tagit omvärlden med storm.

“En skräpig hobby”

Många av oss var med när det började svänga. Epicentrumet för dagens esport är svår att spåra, men vi var många som samlades på Quakenet eller liknande forum i jakt på servrar som kunde ge oss tillfredsställelse. Idag skrattar man åt stackare som hoppar in på en server med knackig lina. Back in those days satt man sjumila-ögon när polaren kopplade in ADSL. Det vi sysslade med då ansågs vara en skräpig hobby, en hobby som idag förvandlats till ett fenomen.

Det är sällan som grundvallarna för välcementerade strukturer rubbas. Fotbollen som vi känner den idag har existerat i över hundra år. Flertalet sporter har sina rötter i 1700-talet. Men esporten har växt fram, förökat sig, ömsat skin, börjat om på nytt, vandrat genom skärselden och sedermera återuppstått på mindre än två decennium.

“Jag har fått se framtidens samtid”

Att det sedan sitter konservativa sportnissar på skyhöga hästar och påstår att detta som byggts inte är en sport – att det inte är en idrott – är bara skrattretande för en hel generation. Likaså argumenten.
Det är ingen fysisk aktivitet” – vad är då den olympiska sporten pistolskjutning?
Spelarna blir inte ens svettiga” – vad är då golf?
Det är mer ett spel, likt schack, än en sport, som fotboll” – vad är då curling?
Det är ingen som bryr sig!” – vad är då ishockey?

Det jag bevittnat i Korea är inte annat än ny topp på ett berg som fortsätter stiga upp ur grunden. Jag har fått se framtidens samtid. Jag har fått bevittna esporten ömsa bort en vokal. Och i bitvågornas förtrollande värld är den vokalen redan försvunnen, frågan är bara när den analoga världen ska fatta grejen.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport