LOL
English version

Elements-doldisen promisq: ”Vill bekräfta att jag kan lira med de stora”

av Tobias Lundgren
promisq

När Elements bytte ut fyra av fem spelare inför sommarsplitten var största överraskningen att organisationen plockade upp en helt okänd supportspelare till LCS.
Med drygt en vecka kvar innan debuten är nu Hampus ”promisq” Abrahamsson inställd på att motbevisa tvivlarna.
– Det jag ser fram emot mest är att få bekräfta att jag kan lira med de stora pojkarna, säger han till Aftonbladet Esport.

Efter vårsplitten gjorde sig Elements av med fyra av fem spelare i lineupen och byggde ett nytt lag kring Henrik ”Froggen” Hansen. De nya spelarna har alla erfarenhet av spel på absolut högsta nivå, men när organisationen presenterade sin nya support-spelare Hampus ”promisq” Abrahamsson höjdes en del ögonbryn. Helt utan erfarenhet från tävlingsspel blev han upplockad direkt från solo queue.
– De lade till mig på vänlistan och redan då kände jag att något var på gång så jag fick lite fjärilar i magen. Det var Nyph (Patrick Funke, Elements coach) som frågade om jag ville gå med i laget.

Vad tänkte du när de plötsligt frågade om du ville spela i LCS?
– Det kändes som en ”once in a lifetime”-chans. Man ska ju gå genom Challenger-ligan och kämpa. Jag fick frågan på onsdagen och åkte till Berlin måndagen efter.

Från att ha spelat solo queue sedan 2013 kastades han plötsligt in i League of Legends högsta serie. Sedan dess har han och laget tränat hårt för att komma i form inför sommarsplitten som startar 28 maj. Och trots att han klivit upp en nivå säger promisq att han känner sig trygg i spelet.
– Jag tycker verkligen inte det är några problem mekaniskt, det hänger mer på det strategiska. Hela den biten, där är det mycket att lära sig. Det är något helt annat än solo queue, två helt olika spel egentligen.

Eftersom du är så okänd på tävlingsscenen, kan du berätta lite om din bakgrund inom League of Legends?
– Jag plockade upp LoL när jag tog studenten 2013, i maj eller juni. Innan det hade jag spelat Heroes of Newerth. Jag började köra ranked direkt och klättrade på laddern. Första säsongen blev jag Diamond, sedan tog jag Challenger i säsong fyra och fem. Jag har kört support hela vägen och jag körde det i HoN också. Det är två olika spel men jag kände att jag kunde använda mycket från HoN i LoL också. Man behövde inte lära sig spelet från början utan man vet hur det mesta fungerar.
– Som support är jag mer fokuserad på att stötta min ADC istället för att köra till exempel Leona eller Nautilus som mer köttar och tankar. Jag föredrar Janna, Nami och Lulu, de är helt klart mina favoriter.

Vad hade du för mål med ditt spelande när du började?
– Jag är sjukt tävlingsinriktad. Om jag gör något vill jag vara den bästa och gå så långt det går. Så har det alltid varit, även när jag hållit på med andra idrotter. LCS har varit en dröm men inget man kan rikta in sig på, att bli proffs. Men det ligger alltid i bakhuvudet att om man kan klättra sig snabbt och lära sig spelet så varför inte göra det?

Nu har du tränat med Elements i några veckor. Känner du en stor utveckling under den tiden?
– Jag har absolut utvecklats. Allt är nytt i fem mot fem, det är stora skillnader mot Challenger-laddern. Man kan inte jämföra den mot att köra mot LCS-lag för det är helt annorlunda spelstilar. Vi har scrimmat i fyra veckor och jag tror jag lär mig något i princip varje dag. Inte hur man spelar champions men hur man ska jobba sig runt på kartan och allt sådant. Jag har fångat upp mycket sedan vi började scrimma, men jag tror det är mycket kvar att lära sig.

Vilka är de största skillnaderna för dig nu?
– Hela fokusen när man går in i en match, ”Här ska vi göra så och så, inte göra så och så”. När man kör i Challenger är det ”håll bot och ganka, gå topp och ganka” och antingen funkar det eller inte. Man har inte så mycket kontroll. Nu har vi en ”gameplan”, det är mycket mer kontrollerat och mindre slumpmässiga fighter.
– Samtidigt är scrims annorlunda än på scenen. Man dödar mer i scrims men det är en stor skillnad att man inte dödar lika mycket nu, utan det är mer kontrollerade matcher.

Om några dagar ska du upp på scenen för första gången, vad tänker du om det?
– Jag har bara suttit och laddat sedan det blev klart med Elements. Det är något jag tänker på varje natt, och det är bara ut och köra nu. Jag vill mest se hur det går för egen skull och få bekräftat att jag kan förhoppningsvis kan leverera i LCS. Det ser jag fram emot mest: Att få bekräfta att jag kan lira med de stora pojkarna.

Hur kommer du hantera att spela inför en sådan stor publik?
– Jag tror jag kommer vara lite nervös. Jag är för det mesta rätt nervös inför nya grejer, även intervjuer och sådant när det är första gången. Samtidigt tror jag det släpper efter bara några minuter så det ska vara lugnt. Nu är jag mer positivt laddad, jag vill bara köra.

När ditt namn presenterades var det en del röster som ifrågasatte Elements val av dig. Hur tänker du kring det?
– Jag tycker själv att det är speciellt att bli upplockad ur solo queue, så jag förstår den generella massan ur ett sådant perspektiv. Att andra spelare kanske skulle fått chansen för att de åstadkommit mycket under en lång period. Men samtidigt, som jag förstår det, hade Tabzz haft ögonen på mig innan och när Krepo sa att han tänkte sluta tror jag att jag var deras förstaval. De kollade på laddern och körde med mig.
– Att jag inte har rutinen som de äldre har är ingen nackdel för mig. Jag har mekaniska skickligheten och jag tycker det väger in mer än det taktiska som man kan fånga upp lättare.

Känner du någon press att motbevisa tvivlarna?
– Nej, jag känner inte att jag har något att bevisa för någon annan än mig själv om jag ska vara ärlig. Jag bryr mig inte om vad någon annan tycker. För mig handlar det om hur laget tycker det fungerar och hur jag själv levererar.

Hur mycket koll har du haft på tävlingsscenen under din tid med spelet?
– LCS har jag följt hyfsat. Inte varje match, varje vecka, varje säsong men alla stora matcherna har jag kollat på. Jag har gått upp tidiga morgnar när de spelat i Asian. Förra säsongen kollade jag en del matcher, inte helhjärtat men det blir mer nu när man måste hålla koll på de andra lagen.

Nu ska du gå i lane mot Europas bästa spelare. Känner du att du är på deras nivå?
– Absolut är det så i scrims. Vi har scrimmat mot 6-7 olika lag och något Challenger-lag. Vi har inte hunnit spela mot alla i LCS. Ibland vinner man och ibland förlorar man, men jag och Tabzz har inga problem att ta en lane två mot två. Överlag är det inga problem att hänga med, men sedan ska man kunna lira på scenen också.

Och att möta spelare som Forg1ven och Rekkles, hur kommer det att kännas?
– Vi möter Gambit första matchen så jag ser fram emot den, det blir en rolig första match. Jag tycker ADC-nivån i Europa är högre än vad nivån på supports är. Sådana som Rekkles och Forg1ven, och Tabzz som jag själv tycker är väldigt bra. Jag ser fram emot många matchups i två mot två. Det ska bli kul att möta Forg1ven i första matchen, jag hoppas vi får en ”straight up” två mot två också.

Vad har du för förväntningar på splitten, individuellt och för laget?
– Individuellt vill jag bara se att jag kan leverera, det är första förväntningen. Jag siktar ganska lågt, vill bara känna att jag kan hänga med och klara mig i LCS men jag tror inte det ska vara någon fara.
– För laget siktar vi mot topp tre. Worlds är det slutgiltiga målet men det är svårt att säga hur det ser ut. Vi har inte tränat mot alla lag i Europa så vi vet inte hur vi står, men det känns bra och om man jämför med andra lag tycker jag vi har bra spelare, så topp tre är absolut ett mål.

Efter förra säsongen och era spelarbyten, tror du Elements har lägre förväntningar på sig än under våren?
– Jag tycker managementet visar att de vågar satsa, att rensa upp i laget och ta in en otestad supportspelare. Jag tycker inte vi har någon press, men vi har bra förhållanden. Ingen kan ha några förväntningar egentligen, med fyra nya spelare och när Elements gick dåligt förra säsongen. Helt klart vill man ha en förbättring men man vet aldrig hur det kommer se ut. Men jag tror att vi ska kunna knipa en topp tre-plats.

Hampus ”promisq” Abrahamsson

Age: 21

From: Stockholm, Sweden

Favourite champions: Janna, Nami, Lulu, Orianna

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport