LOL

Fnatic gruppsegrare efter heroisk insats

av Henning Eklund

FNC 1200x600Med 1-2 i matcher efter VMs första vecka krävdes en uppryckning av Fnatic om de överhuvudtaget skulle ta sig vidare från gruppspelet. Med helt nya strategier och champions lyckades Fnatic gå 3-0 och därmed vinna grupp B före AHQ. Det innebär också att Cloud 9s askungesaga tagit slut, och för första gången har inget nordmerikanskt lag lyckats ta sig vidare från gruppspelet.

Grupp B hade efter VMs första vecka stått för flera skrällar. Nederlagstippade veteranerna Cloud 9 hade överträffat alla förväntningar, och favoriterna Fnatic såg ut att få lämna turneringen tidigt. I dagens andra match möttes de två västerländska hoppen i VMs hittils snabbaste match. Fnatic spelade otroligt aggressivt tidigt i matchen, och totalt hade man inte mindre än 22 kills vid 20 minuter. Två minuter senare lyckades man sedan avsluta matchen, och hålla hoppet om vidare avancemang vid liv.
– Vi var besvikna efter första veckan, vi hade högre förväntningar. Det var inte Fnatic som spelade, vi kände oss inte säkra i vårt spel. Jag hoppas att vi kan visa hur Fnatic kan spela, sa lagkaptenen Bora ”YellowStar”Kim efter matchen.

Cloud 9 inkasserade sedan dagens andra förlust, emot taiwanesiska AHQ esports, som tidigare under dagen hade vunnit mot kinesiska Invictus Gaming. Det innebar att matchen mellan AHQ och Fnatic blev avgörande för vem som skulle vinna gruppen och få en bättre seeding till kvartsfinalen. Och vilken match det blev. Efter en passiv inledning hade Fnatic lyckats ta ett litet övertag 40 minuter in, då AHQ övertygande vinner en teamfight, mycket tack vare sin AD-carry Chou ”An” Chun An . Fnatic lyckas ta sig tillbaka tack vare en fantastisk baron steal från midlanern Fabian ”Febiven” Diepstraten, men AHQ hade fortfarande kontroll.

Små marginaler

Vid 48 minuter lyckas sedan Fnatic vinna en teamfight i sin egen bas, och med små marginaler avgöra matchen. Efteråt var det en Febiven fylld av självförtroende som mötte publiken.
– Jag tycker att jag är en bättre spelare än Liu ”Westdoor” Shu-Wei, så jag valde en midlane-matchup där jag kunde spela ut honom. Jag trodde att vi skulle förlora, men de gjorde en tabbe som vi kunde utnyttja, sa Febiven.

Slutresultat innebar att Cloud 9 och AHQ hamnade på samma antal vunna matcher, och därmed spelades en tie-breaker. AHQ lyckades plocka hem en övertygande vinst på 29 minuter, och gick således vidare som grupptvåa. Trots 3-0 efter första veckan blev alltså Cloud 9 utslagna redan i gruppspelet. ”Det var en kul erfarenhet, men det suger att vi inte kunde säkra den sista vinsten med så många chanser” skriver Nicolaj ”Incarnati0n” Jensen på twitter.

Upplagt för dramatiska kvartsfinaler

Att ta gruppens första seed visade sig bli viktigt för Fnatic när lottningen till kvartsfinalerna gjordes, precis efter matcherna. Med första seeden från grupp B lottades Fnatic mot EDG, det enda kinesiska lag att gå vidare från gruppspelet. AHQ drog däremot nitlotten och kommer att möta favorittippade SK Telecom. I en eventuell semifinal kommer Fnatic att få möta vinnaren av det helkoreanska mötet mellan KT Rolster och KOO Tigers.
– KT och Koo möttes i LCK-slutspelet för inte mindre än en månad sedan, och det var då väldigt jämt, så det ska bli spännande att se de mötas igen. Då lyckades KT nästan vända ett 2-0 underläge, sa experten Christopher ”MonteCristo” Mykles.

På den andra halvan av slutspelsträdet finns förutom AHQ och SKT europas andra hopp, Origen, som i kvartsfinalen ställs emot taiwanesiska Yoe Flash Wolves. En heleuropeisk final mellan Fnatic och Origen är alltså, i alla fall i teorin, möjlig, även om SKT enligt många är favoriter.
– Den nedre sidan av slutspelsträdet är mycket enklare än den övre. Det ska mycket till för att SKT inte ska gå till finalen, sa MonteCristo efter att lottningen avslutats.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport