LOL

Fnatics nye support: ”Sverige är nog topp tre vad gäller spelarkvalitet”

av Henning Eklund
Johan "Klaj" Olsson. Photo: Riot Games.
Johan ”Klaj” Olsson. Foto: Riot Games.

Efter att inledningsvis inte levt upp till de högt ställda förväntningarna valde Fnatic att bänka sin support Lewis ”Noxiak” Felix.
Valet av ersättare föll på den i tävlingssammanhang helt oprövade svensken Johan ”Klaj” Olsson.
– Det är klart jag känner press över att komma till ett lag som Fnatic, säger Klaj till Aftonbladet esport.

Fnatic är i League of Legends-sammanhang kända för lyckade värvningar av oprövade spelare, inte minst Seong ”Huni” Hoon Heo och Kim ”Reignover” Ui-jin som numera gör succé i Nordamerika med Immortals. Men efter att ha tappat Bora ”YellowStar” Kim till Team SoloMid, har man ännu inte lyckats hitta en värdig ersättare som support till Martin ”Rekkles” Larsson. Förhoppningen från Klaj är dock att han en dag ska kunna bli den nya Yellowstar.
– Det är tufft att ta över efter Yellowstar, han är verkligen en legend. Men jag får mycket hjälp av laget, och jag tror att jag en dag kan komma upp till hans nivå, eller till och med bli bättre än vad han är.

Rekkles är huvudanledningen till värvningen av Klaj. Och när väl Fnatic visade intresse, behövde Klaj inte fundera länge på vad han skulle göra.
– Det fanns ett intresse från flera LCS-klubbar. Både Rekkles och Jesper ”Zven” Svenningsen hade pratat om mig, och Rekkles ville ha mig som support. Vi har känt till varandra i några år, men egentligen aldrig spelat tillsammans.

”De har inte levt upp till förväntningarna”

Fnatic har innan värvningen av Klaj inte levt upp till de höga förväntningarna. Något som Klaj tror kan bero på splittringar inom laget.
– Det har ju inte gått som de ville, även om det inte har varit någon total katastrof. Lee ”Spirit” Da-yoon har inte levt upp till den nivå han haft tidigare, vilket kan bero på att han och Noxiak inte riktigt klickade. Men det känns bättre nu, vi har en bra stämning i laget.

Rekkles har tidigare sagt att hans roll som shotcaller är en börda för hans individuella spel som AD-carry. Förhoppningen är att Klaj på sikt ska kunna lätta bördan för Rekkles.
– Det är fortfarande Rekkles som gör mycket av shotcallingen, men jag försöker ta mer ansvar där. Det är någonting vi jobbar in steg för steg.

Att vara LCS-historiens första helsvenska botlane är också något som Klaj tror kan vara en fördel i stridens hetta.
– Kommunikation som bara gäller vår lane tar vi på svenska, men för det mesta håller vi oss till engelska. Vi jobbar på vår synergi, jag är en aggressiv playmaker medan Rekkles är mer passiv. Det är svårt att säga hur starka vi är tillsammans, men vi har en bit kvar till Zven och Alfonso ”Mithy” Aguirre Rodriguez, som jag tycker är Europas starkaste duo-lane. Jag har också mycket respekt för Petter ”Hjärnan” Freyschuss och Raymond ”kaSing” Tsang som duo.

”Sverige topp tre”

Med nio spelare på plats har Sverige just nu fler LCS-lirare än någonsin. På supportpositionen spelar, förutom Klaj, också Oskar ”G0DFRED” Lundström och Hampus ”Sprattel” Abrahamsson.
– Jag känner båda sedan innan, vi har spelat tillsammans så det finns en vänskaplig rivalitet mellan oss. Sprattel har länge varit den bästa svenska supporten, men med lite träning ska jag nog kunna bli bättre än honom.

– Vi har länge haft en uppgång bland svenska lol-spelare, men vi ligger fortfarande en bit efter till exempel Danmark. Sverige är nog topp tre vad gäller spelarkvalitet bland de europeiska länderna just nu.

Målen och förväntningarna på ett lag som Fnatic är alltid höga. Med fem vunna LCS-splits av sex möjliga talar historien sitt tydliga språk. Men lagets egna mål är ändå långsiktiga.
– Vi tränar inte för att vinna den här splitten, utan för att utmana om vinsten i worlds. Om jag fortsätter att vara motiverad och utvecklas är jag säker på att jag inte kommer att bli kickad som Noxiak, utan att jag kommer följa med Fnatic till Worlds.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport