LOL
English version

Froggen: ”Vi har samma problem som när Tabzz var i laget”

av Tobias Lundgren
froggen

Efter en bra start i årets LCS har Elements nu förlorat tre raka matcher.
Och enligt Henrik ”Froggen” Hansen jobbar laget nu hårt för att lösa sina problem.
– Vår största svaghet är pick och ban-fasen som vi försöker förbättra hela tiden, säger midlanern.

Henrik ”Froggen” Hansen och hans lagkamrater i Elements inledde vårsäsongen i LCS genom att förlora mot nyvärvade ADC:n Martin ”Rekkles” Larssons gamla lag Fnatic. Efter det såg de ut att ha hittat formen då de tog fyra raka segrar. Men verkligheten hann ikapp dem under tredje veckan och förra veckan förlorade de mot både H2K och Gambit Gaming, vilket gjorde att de nu står på 4-4 hittills den här säsongen.
– Vår prestation den här säsongen är fortfarande bättre än vår start förra säsongen så det är inte så farligt, men vi ville förstås vara först vid det här laget. Vi har många problem vi måste lösa så vår coach och manager jobbar hårt för att hjälpa oss med allt. Våra problem startade långt före den här veckan. Vi har jobbat på dem i några veckor nu och det blir långsamt bättre. Vi har gjort några ändringar men vi har mycket jobb att göra och vi är bara väldigt långsamma på att få upp tempot jämfört med de andra lagen, säger Froggen.

Vilka problem är det ni har jobbat på?

– Kommunikationen är ett av våra bekymmer. Vi pratade om det redan första veckan. Och vi har ändrat sättet vi kommunicerar litegrann så nu kommer det främst vara Nyph som callar och jag försöker vara mer kontrollerad och prata mindre, för vi har haft problem tidigare då alla pratat och vi vill inte göra så längre. Vi jobbar fortfarande på det och det kommer ta tid men det blir bättre varje vecka. Men det är bara ett av våra problem.

Vad har ni mer problem med?

– I själva spelet är det inget specifikt för vi är alla så bra. Det handlar främst om vad vi ska göra efter laningfasen, vad vi måste göra vid specifika tidpunkter. Många små saker helt enkelt. Vår största svaghet är pick- och banfasen som vi försöker förbättra hela tiden. Vi ändrar den i princip varje vecka fortfarande. Det är väldigt konstigt för vi kan tro att något är jättestarkt och ser inte svagheterna och så förlorar vi ett par matcher på det.

”Vanligtvis blir det långa och tråkiga matcher”

Froggen pratar också om varför matcherna, förutom den mot H2K senast, fortfarande varit relativt jämna trots att de förlorat.
– Jag tror det handlar mest om hur vi spelar spelet. Vi spelar väldigt långsamt och när motståndarna leder har de ofta problem att stänga matchen. Det är samma sak för oss för det är inte många kills i våra matcher och de är inte särskilt explosiva, så vanligtvis blir det bara väldigt långa och tråkiga matcher. Jag tror det bara handlar om sättet vi spelar på.

Kan det vara er svaghet också, att ni har en så långsam spelstil?

– Ja, bara för att du har en stil betyder inte det att den är bra. Innan du ens får chansen att tillämpa den måste du gå genom laningfasen och just nu har vi inte så många playmakers. Om du ser på vårt lag förra året hade vi Tabzz istället för Rekkles och han är mer en playmaker. Jag minns en match mot Fnatic när Tabzz spelade Kog’Maw och Rekkles spelade Vayne och Tabzz var shot caller hela matchen för han visste exakt vad vi skulle göra. Vi har inte någon sådan nu. Men jag tror vi jobbar mer som ett lag istället. Problemet är vad vi måste göra som ett lag, för våra teamfights är faktiskt helt okej för det mesta så det talar för oss. Vi förlorar främst på att vi tar dåliga beslut och hamnar i dåliga situationer.

Vilka fler skillnader i ert spel märker du efter att ni tagit in Rekkles istället för Tabzz?

– Det är svårt att säga, för vi har fortfarande samma problem som när Tabzz var i laget. Vår botlane är mer passiv nu jämfört med när vi hade Tabzz. Jag tror faktiskt det är största skillnaden. Men båda spelarna lyssnar på laget och följer med laget så det är ganska lika.

Jämfört med tidigare säsonger, vad tänker du om metan i säsong fem?

– Jag tycker det är en bra mix den här säsongen, för hela tredje säsongen handlade om assassins och säsong fyra om teamfights. Du kunde vinna en match om du var bra på teamfights och du behövde inte göra något annat. Säsong fem har en bra mix. Om du vill få en snöbollseffekt och spela med assassins kan du göra det och vinna matchen, men å andra sidan kan du sätta ihop en teamfight-uppställning och vinna. Båda alternativen funkar nu.

Och när du ser på EU-scenen jämfört med förra året, vad tänker du om den?

– Just nu är den ganska jämn, det är egentligen bara SK och Fnatic som vinner lätt. Förutom dem är det väldigt jämnt och alla lag kan vinna från vecka till vecka. Det handlar mest om hur bra träningen går för lagen veckan innan.

”Jag är alltid självkritisk”

Vad tänker du om din egen prestation hittills i år? Är du nöjd eller är du självkritisk?

– Jag är alltid självkritisk när det gäller mitt spel och vad jag måste förbättra, men jämfört med tidigare säsonger har jag faktiskt varit bra i alla matcher. Men jag ser inte så mycket på hur jag spelar utan tänker istället på hur jag påverkar lagkamraterna genom att calla, om jag pratar för mycket eller för lite, sättet jag säger saker på och vad jag sätter fokus på i matcherna. Det finns så mycket mer att tänka på än att bara spela spelet.
– Men spelmässigt har jag presterat bra hittills och haft stor påverkan i våra segrar, tycker jag. Men istället för att fokusera på individuell prestation tänker jag mer på helheten.

Nu när den femte veckan snart inleds, vad måste ni göra för att bryta förlustsviten?

– Vi försöker bara fokusera på vad vi kan förbättra och ta det därifrån, en match i taget för att se hur starka vi är när det är dags för att tävla. Men det är uppenbart att vi måste börja vinna matcher igen.

Fotnot: Den här intervjun gjordes innan nyheten att toplanern Wickd petas och ersätts med Kev1n.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport