LOL
English version

G0DFRED inför säsongsstarten: ”Metan just nu är väldigt tuff”

av Björn Ehrnberg
Oskar "G0DFRED" Lundström. Foto: Riot Games
Oskar ”G0DFRED” Lundström. Foto: Riot Games

Svenske stjärnan, Oskar ”G0DFRED” Lundström, klev in i den europeiska toppskiktet av League of Legends under andra halvan av fjolårets säsong.
Nu hoppas han att GIANTS! Gaming ska återskapa succén från sommar-splitten och berättar hur Sverige kan vara en sådan bra grogrund för esport-proffs.
– Jag tror att många har en bakgrund från andra lagsporter som fotboll och handboll och mer eller mindre vet hur man skall bete sig om man skall lyckas som lag och individuell spelare, förklarar han för Aftonbladet Esport.

Europeiska LCS-säsongen står för dörren. På torsdag drar det igång igen. Många välbekanta lag återvänder och vi har flera nya namn att lära oss. Men en av stjärnorna vi inte behöver stifta ny bekantskap med är Oskar ”G0DFRED” Lundström som klev in i LCS och levererade nästan omedelbart när han fick chansen efter vårsäsongen.

Som alla vet var det en viss orange organisation som dominerade de båda splittarna under 2015. Nästan allt Fnatic rörde vid förvandlades till guld. Tillsammans med nyförvärven Heo ”Huni” Seung-hoon, Kim ”Reignover” Ui-jin och Fabian ”Febiven” Diepstraten samt en viss återvändande Martin ”Rekkles” Larsson vann de vårsplitten – för att sedan inte förlora en enda karta under grundserien av sommar-splitten.

”Är väldigt tufft”

Efter framgångarna under 2015 har som bekant Fnatic förlorat tre av sina fem startande spelare. Huni, Reignover och Fnatic-veteranen, Bora ”YellOwStaR” Kim, valde att söka nya jaktmarker i USA. Något som G0DFRED tror kan påverka framtiden dramatiskt för det klassiska laget.
– Jag har svårt att se att Fnatic kommer att vara lika dominanta denna split men tror helt klart att de kommer vara i toppen 3-4:a någonstans, säger Lundström och förklarar vidare vilka de stora favoriterna kan bli:
– Andra lag som ser starka ut är H2K, Vitality och Origen.

I sedvanlig ordning har Riot släppt fram mängder med uppdateringar sedan Worlds. Nya champions har presenterats och metan har – som sig bör – förändrats därefter. En meta som kan få stora konsekvenser för säsongen om man får tro GIANTS! Gamings svenske supportstjärna.
– Metan just nu är väldigt tuff just på grund av att ett större misstag i matchen och hela drabbningen kan vara över om motståndarlaget förvaltar övertaget rätt. Man har väldigt små marginaler och man får inte göra några misstag, speciellt i ett tidigt skede av matchen, förklarar G0DFRED.

Ni tog ju enorma kliv under fjolårssäsongen, framför allt under sommarsplitten. Hur känns formen nu inför nästa säsong och har eventuellt målen förändrats nu under ”offseason”?
– Formen som lag känns bra, det är klart att det kan bli bättre men det känns som att vi blir bättre och lär oss mer och mer för varje scrim. Målen för den kommande splitten för oss som lag är att etablera oss högre upp i tabellen samt att fortsätta utvecklas som spelare och lag med samma attityd som vi haft under preseason.

Svenskarnas dominans

Det kryllar av svenskar i de europeiska LCS-lagen. Vid sidan av G0DFRED och Rekkles har vi Petter ”Hjärnan” Freyschuss som numera lirar i VitalityHampus ”Fox” Myhre i Unicorns of LoveFelix ”Betsy” Edling i Team ROCCAT och Hampus ”sprattel” Abrahamsson i Elements. Vid sidan av svenskarna i LCS har Sverige onekligen nått stora framgångar i både CS:GO, med Fnatic och Ninjas in Pyjamas, samt Dota med framför allt Alliance.

På frågan varför just ett litet land i Norden lyckas plocka fram så många esport-proffs och profiler skämtar först G0DFRED med att det kan ha att göra med det bistra klimatet på våra breddgrader, men menar samtidigt att det kan finnas en viss sanning i det.
– För mycket tid, mörkt och kallt väder. Nej, men jag tror helt klart att det kan bidra till att man tillbringar lite extra tid framför datorn då det är ganska bistert ute. Sedan tror jag att många har en bakgrund från andra lagsporter som fotboll och handboll och mer eller mindre vet hur man skall bete sig om man skall lyckas som lag och individuell spelare.

Listan över vad han själv sysslat med under våra mörkaste månader för att förbereda inför den stundande säsongen är lång.
– Personligen så har jag väl försökt bli en bättre spelare rent generellt alltså att öva på de saker som jag har tyckt att jag är för svag på t.ex. att bli bättre på att implementera den strategi jag tycker vi skall ha under kommande match beroende på vilka vi möter samt vilka champions de har pickat. Självklart övar man mycket på nya ”meta” champions för sin roll också.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport