LOL
English version

G0DFRED om LCS-debuten: ”Jag tror det passar oss att vara underdogs”

av Tobias Lundgren
giantsg0dfred

I morgon startar sommarspliten i europeiska LCS, och med den kommer ännu en svensk supportspelare göra debut på stora scenen.
Oskar ”G0DFRED” Lundström värvades nyligen av Giants! Gaming och med tanke på hur laget spelade under förra spliten säger han att de kommer bli ansedda som underdogs.
– Det är förståeligt, men jag tror det passar oss. Jag hoppas det fungerar som för svenska fotbollslandslaget som spelar bäst då, säger han till Aftonbladet Esport.

För mindre än två veckor sedan presenterades Hampus ”promisq” Abrahamsson som ny supportspelare i Elements. Nu kommer han få motstånd i botlanen av ännu en till största delen okänd svensk spelare, då Giants! Gaming nyligen värvade 19-årige Oskar ”G0DFRED” Lundström till laget.

”Det känns otroligt roligt”

Precis som Abrahamsson har G0DFRED varit lite av en doldis fram tills det blev klart med Giants, men han plockades från en kort lista av tänkbara spelare.
– Allt har gått väldigt fort så jag har inte riktigt fattat att jag lirar i LCS i morgon, men det känns otroligt roligt. De kontaktade mig och sa att de var intresserade av en tryout. Jag spelade ex antal scrims med dem hemifrån, det gick bra och på den vägen är det. Jag kom till Berlin i måndags.

Promisq blev värvad direkt ur Solo Queuen, hur fick Giants nys om dig?
– De hade hört runt med folk vilka supports som potentiellt skulle vara intressanta och så nämndes mitt namn av några bra spelare, vilket jag fortfarande är lite förvånad och hedrad över. Men det var väl det som gav mig chansen att bevisa i scrims att det stämde.

”Måste tänka på allt innan jag gör något aggressivt”

Efter att ha spelat tillsammans med Giants! Gaming i drygt två veckor är han på väg att komma in i LCS-spelsättet, samtidigt som säsongen är alldeles runt hörnet.
– Det känns bra, jag börjar bli mer och mer van med hur vi spelar som lag. Samtidigt är det mycket jag har att lära som rookie, så jag jobbar så hårt som möjligt med att vara så redo jag bara kan inför i morgon.
– Nu måste jag verkligen tänka på allt innan jag gör något aggressivt. På LCS-nivå är sannolikheten att man blir ordentligt straffad av ett snedsteg många gånger högre.

Att gå med i ett helspanskt lag kan lätt leda till kommunikationsproblem, men Lundström har hittills inte märkt av något sådant. Han och ADC:n Adrián ”Adryh” Pérez jobbar samtidigt hårt utanför lagträningarna för att bli en sammansvetsad duo.
– Det är inga problem att kommunicera. Alla i laget kan mer eller mindre prata engelska, sedan snackar man mycket i speltermer vilket gör det ännu lättare att förstå varandra.
– Utöver de två veckorna vi scrimmat har jag och ADC:n spelat en del. Jag tycker vi får bättre synergi för varje dag, men jag är redan nu säker på att vi håller en hög nivå och kommer kunna vara med och slåss mot LCS-botlanes.

”Jag kommer helt klart ha pirr i magen”

Eftersom du är relativt okänd i communityn kan du väl berätta lite om hur du är som spelare?
– Jag ser mig själv som en aggressiv spelare som gillar att ta initiativ och göra plays. Champions som Thresh, Nautilus och Morgana passar mig väl. Jag gillar att trycka på de övertag man fått i matcherna.

I morgon (torsdag 28 maj) kommer du stå på LCS-scenen för första gången någonsin. Vad snurrar i ditt huvud när du tänker på det?
– Det är ju ett scenario jag aldrig varit i innan, men jag tror att så fort jag sätter mig vid datorn kommer det vara lugnt. Då kommer jag göra det som jag gjort så många gånger innan, spela League of Legends så bra jag kan. Så nervositet tror jag inte kommer vara något problem.
– Men jag tror helt klart jag kommer ha pirr i magen, det kommer vara en otroligt spännande upplevelse som jag är väldigt laddad för.

”Hoppas det fungerar som för svenska landslaget”

Förra säsongen fick Giants! Gaming spela utslagsmatcher mot MeetYourMakers för att behålla platsen i LCS. När de nu återigen går in i ligan har de utsetts av många till en trolig bottenkandidat. Enligt G0DFRED behöver det nödvändigtvis inte vara något negativt för dem.
– Vi är ju betraktade som underdogs vilket är förståeligt, men jag tror det passar oss. Vi får hoppas att det fungerar som för svenska landslaget i fotboll, att de presterar bäst som underdogs. Jag hoppas och tror att vi kommer prestera väl i LCS, men det är svårt att säga någon placering utan att vi börjat lira.
– Många tippar ju oss att sluta sist, så allt ovanför det skulle väl av dem betraktas som en succé, haha.

Vilka förväntningar har du på dig själv inför säsongen?
– Att verkligen försöka mitt yttersta för att bevisa för mig själv och andra att jag håller nivån som LCS-support och att utvecklas som professionell spelare.

”Jag tror vi kommer göra bra ifrån oss mot Origen”

Giants möter Origen i premiärmatchen, före detta Fnatic-stjärnan Enrique ”xPeke” Cedeño Martínez nya lag som nyligen tog klivet upp i högsta divisionen. Och Lundström har höga förväntningar på sitt första möte med LoL-superstjärnorna på världsscenen.
– Det kommer bli spännande, men jag tror och hoppas vi kommer göra bra ifrån oss. Och oavsett utkomsten så får vi jobba därifrån och fortsätta utvecklas som lag och individuellt.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport