LOL

Superguiden: Så ser kvartsfinalerna ut i Worlds

av Sebastian Larsson
Wc4

På fredag börjar slutspelet i League of Legends World Championship, och under helgen kommer vi få se giganter från världens alla hörn mötas på Summoner’s Rift. Kommer lagen från Nordamerika kunna överraska alla och ta hem segern? Kommer de kinesiska lagen äntligen nå hela vägen? Eller kommer de sydkoreanska lagen visa att de fortfarande är bäst i världen? Svaren får vi med start på fredagen.

Team Solo Mid spelade bra i sina gruppspelsmatcher,  och var först bland de amerikanska lagen att ta sig till årets slutspel. Även om deras botlane Jason ”WildTurtle” Tran och Ham ”Lustboy” Jang-sik har en del kvar att bevisa, visade TSM prov på hur bra det kan vara. Speciellt farlig är deras midlaner, Søren ”Bjergsen” Bjerg, som verkligen visade att han kan vinna mot den internationella eliten.

Tuffaste möjliga motstånd

Dessvärre möter TSM Samsung Galaxy White, det enda laget som tog sig genom gruppspelet utan att tappa en enda match. De har en av världens absolut bästa botlanes i Gu ”imp” Seung-bin och Cho ”Mata” Se-hyeong, och resterande spelare tillhör också de världseliten.

Det som talar mot koreansk dominans i turneringens första match är att de inte mötte något nämnvärt motstånd under gruppspelet. De gled igenom utan några som helst problem. Detta betyder att om TSM tar hem en tidig match kan White börja tilta, tappa självförtroendet och börja göra fler och fler misstag. Men samtidigt betyder det också att koreanerna är riktigt, riktigt bra, och i slutändan ser det mörkt ut för Team Solo Mid.

 

I den andra kvartsfinalen, som spelas på lördagen, möter Cloud 9 det koreanska förstaseedade laget Samsung Galaxy BlueC9 har redan blivit smått historiska som det första amerikanska laget som besegrat ett koreanskt lag sedan CLG spelade i den koreanska ligan 2012. Men på den tiden hette laget Najin White Sword och var Koreas tredjeseed. Nu möter amerikanerna Bae ”dade” Eo-jin, som väntat ett helt år för att kunna visa omvärlden att han är bättre än vad han visade oss under Season 3 Worlds. Att han dessutom har sällskap av Kim ”Deft” Hyuk-kyu och Lee ”Spirit” Da-yoon gör ju inte saken sämre. Därtill har laget visat få egentliga svagheter, även om de tappade en match till Fnatic.

Cloud 9 har stundtals dominerat den nordamerikanska scenen, och har bara förlorat tre slutspelsmatcher i NALCS någonsin. De har bland det bästa lagspelet i sin region, och ingen lane som är speciellt svag. Men deras strategier brukar också bygga på att deras laners vinner själva, så att William ”Meteos” Hartman får farma. Även om An ”BalIs” Van Le imponerat i toplane, och Zachary ”Sneaky” Scuderi och Daerek ”LemonNation” Hart spelat bra bot så är frågan om det kommer räcka, och chansen är mycket stor att det inte gör det. Nu möter dem ett lag som av många ansetts vara turneringens – och de facto världens – bästa, och det kommer inte bli en dans på rosor.

Hyperaggressiv kvartsfinal

Söndagens kvartsfinal är desto svårare att förutspå. Varken Edward Gaming eller Star Horn Royal Club imponerade under gruppspelet. Det kommer dock troligen bli två explosiva matcher, då både Jian ”Uzi” Zihao och Yoon ”Zero” Kyung-sup samt Zhu ”NaMei” Jia-Wen och Feng ”Fzzf” Zhuo-Jun spelat på absoluta toppnivå. En annan sak som står säker är att matcherna kommer drypa av blod och torndykningar, för om det är någonting den kinesiska scenen är känd för så är det sitt hyperaggressiva spelsätt.

 

Måndagens match, och den sista kvartsfinalmatchen, står mellan kroreanska Najin White Shield och kinesiska OMG. Att OMG tog sig igenom ”dödens” grupp C är i sig ett tecken på hur bra de är. Speciellt Yin ”LoveLing” Le och Gao ”Gogoing” Di-Ping har visat att de kan leverera mot de bästa. Det är också någonting de kommer behöva, då både Cho ”watch” Jae-geolYu ”Ggoong” Byeong-jun och Lee ”Zefa” Jae-min utförligt demonstrerade att de, trots att de bara är tredjeseedade från Korea, fortfarande är ett lag i yttersta världsklass. Det kommer bli en svårvunnen match för kineserna, och risken är stor att vi kommer gå mot semifinalerna med tre koreanska lag.

POWER RANKING VÄLDIGT OBJEKTIV

8. Team Solo Mid

7. OMG

6. Star Horn Royal Club

5. Cloud9

4. Edward Gaming

3. Najin White Shield

2. Samsung Galaxy White

1. Samsung Galaxy Blue

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport