LOL
English version

”Jag har bra självförtroende, då är det lätt att spela”

av Tobias Lundgren
betsy
Betsy meeting a fan. Photo: Riot / Flickr

Han kom in i LCS som en solo queue-spelare med ingen mer erfarenhet att visa upp än en ELO-rank.
Men efter en fantastiskt uppvisning med Ahri mot Fnatic och fyra raka segrar har Felix ”Betsy” Edling säkrat en plats i Gambit Gaming och är en av ligans hetaste spelare just nu.
– Jag har bra självförtroende, då är det lättare att spela bra, säger han till Aftonbladet Esport.

Den senaste stjärnan som tänts på svenska esportscenen tog ett sabbatsår från gymnasiet för att satsa mot LCS. Till en början var tanken att han skulle spela i H2K men när de istället värvade Ryu ”Ryu” Sang-wook som midlaner fick han ett oväntat samtal.
– Leviathan (Jordan Thwaites, Gambits coach) frågade bara ”niQ är sjuk just nu, vill du göra en tryout?”. Jag sa ”sure” och nu är jag här, säger Betsy.

”Har fått ta reda på en massa saker själv”

17-åringen packade väskorna och flyttade hemifrån för första gången, med destination Berlin.
– Jag var rätt nervös. Hade inte så bra kontakt med någon av spelarna. Men Det gick bra i scrims från början och de gav mig positiv feedback när jag gjorde något bra.
– De är trevliga mot mig, men jag har fått ta reda på en massa saker själv också.

Som vad till exempel?

– Var affärer ligger och vad som finns i huset. Det är inte så att någon guidat mig genom allting.

”Spelade inte överdriver bra mot Fnatic”

Trots allt som omgärdade debuten, med flytten och att acklimatisera sig i det nya landet och med de nya lagkamraterna gjorde Betsy en godkänd debut då han mot MeetYourMakers gick 1-2-6 med Ezreal. Men i sin andra LCS-match visade svensken communityn att en ny stjärna fötts på League of Legends-himlen.
– Betsy hade 10-0-13. Hans lag hade 33 kills och han var inblandad i 23. Han gjorde med Ahri vad niQ inte kunde göra i sina tidigare matcher. Det var en fantastisk uppvisning, sa en lyrisk Trevor ”Quickshot” Henry efter matchen.

Experten var långt ifrån den ende som lagt märke till den nya killen i Gambits mid lane och Betsy fick till och med en egen hejaramsa av ett gäng irländska fans.

Men efter succén är Betsy fortsatt ödmjuk och även tacksam för responsen han fått efter insatsen.
– Jag spelade inte överdrivet bra jämfört med andra matcher. Fnatic gjorde många misstag och det tog vi vara på. Det var mer en laginsats än individuella plays av mig. Alla våra matcher brukar vinnas i teamfights.
– Men responsen var sjukt kul. Det var jättemånga som skrev på Twitter, Facebook och så vidare. Dessutom var det mot ett av de bästa lagen i LCS.

”Trodde inte jag skulle komma in i LCS så”

Den insatsen var trots allt inte tillräcklig för att Gambit skulle signa Betsy, men när han följde upp med två segrar och 8-6-11 i KDA med Zed hade han säkrat en plats i startfemman.
– Det är svårt för mig att säga om det var väntat eller inte. De snackade inte något med mig om jag skulle stanna i Gambit, men de snackade med varandra tydligen. Jag trodde verkligen inte att jag skulle komma in i LCS så. Jag trodde jag skulle behöva spela Coke League och andra småturneringar innan.

Känns det som att du utvecklats redan trots att du varit i laget så kort tid?

– Eftersom jag inte scrimmat så mycket tidigare vet jag inte. Att spela solo queue är en helt annan grej, med mer passivt spel för att inte bli gankad. Men jag får mycket hjälp av mina lagkamrater, när det gäller att veta var junglaren är och sådana saker så det underlättar för mig. Jag har bra självförtroende och då är det lättare att spela bra.

Finns det fortfarande områden där du känner att du ligger efter de med mer erfarenhet?

– Inte direkt. Det känns inte ens som att jag saknar erfarenhet. Jag spelar som om jag vore hemma även på scenen. Det är lite nerver innan man går upp, men inte när man spelar. Då känner man ingenting.

Vad kommer ni göra för att bevara den här formen ni visat upp?

– Vi kommer fortsätta träna för att leverera. Jag hoppas vi kan spela på samma sätt och ser inte varför vi inte skulle kunna göra det. Det är lätt att läsa andra lag, men om de kommer med andra spelstilar eller bannar våra champions så…

”Diamondprox kommer leverera under IEM”

Hur menar du att de är lätta att läsa?

– Mot Fnatic hade vi en klar plan för vi har sett att de pickar Zed först. Så vi fick två starka picks och en solid mid lane och tvingade dem att gå full AD-komposition. Kvällen innan den matchen satt jag, Diamondprox och Cabochard och tänkte ut vad de spelar och hur de brukar picka. Då var det lätt att läsa dem. Och de spelar alltid all in-kompositioner, så om vi har en teamfight-komposition vinner vi när de går in. Plus att vi bannade ut både deras jungler och toplaner som är deras bästa spelare.

Med Katowice runt hörnet, tror du att du kommer vara lika oberörd när du går upp på den scenen?

– Vi får se hur det kommer kännas där. Jag kommer nog vara nervös innan matcherna startar men sedan kommer det gå över. Det kommer bli tufft men Gambit brukar vara bra på IEM, det är nästan som hemmaplan.

Som en sista förutspåelse tror Betsy att nye lagkamraten, som häromveckan berättade för Aftonbladet hur Gambit vänt förlustsviten till en segersvit, kommer utmärka sig under IEM:s världsmästerskap nästa vecka.
– Jag tror Diamondprox kommer leverera, han är riktigt bra just nu.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport