LOL
English version

kaSing: ”Jag sätter Hjärnan högre än alla andra ADC:s”

av Tobias Lundgren
kasing

H2K gick in i League of Legends högsta serie LCS som nykomlingar under vårspliten, överträffade nästan varje förväntning och tog en tredjeplats både i grundserien och under slutspelet.
När sommarspliten så startar i kväll ser supportspelaren kaSing fram emot att överglänsa alla andra bot lanes i ligan tillsammans med ADC:n Hjärnan.
– Jag är riktigt säker på att jag och Hjärnan kommer spela bättre än alla andra duos just nu, säger han till Aftonbladet Esport.

Bara dagar efter att de kvalat till LCS-vårspliten lämnade Fabian ”Febiven” Diepstraten laget för att gå till Fnatic och H2K tvingades därmed ersätta en av de mer framstående spelarna just innan säsongsstarten.
Bara veckor in i spliten bytte de ut supportspelaren Erih ”Voidle” Sommermann mot före detta Supahot Crew-spelaren Raymond ”kaSing” Tsang.

”Segersviten spelade egentligen ingen roll”

Bytet blev en jättesuccé, laget hittade storformen och lyckades till och med bygga upp en segersvit på hela åtta matcher. Efter säsongen reflekterar nu kaSing över tankarna när han kom in i laget.
– I början, eftersom laget hade 2-4 när jag gick med, förväntade jag mig att kanske gå 4-4 som mest. Jag förväntade mig inte att ta en åtta matcher lång segersvit. Det var konstigt just då för jag var inte säker på om de andra lagen spelade dåligt eller om vi spelade så bra.
Sviten fick sitt slut i ett möte med Elements, bara en seger bort från att slå Fnatics gamla rekord.
– Det spelade egentligen ingen roll. Jag ser bara på nästa match som viktig, det var inte så att vi var tvungna att vinna för att gå 9-0. Jag behövde bara spela mitt bästa i nästa match, säger kaSing nu om det missade rekordet.

”Fick en enorm boost för självförtroendet”

Men sviten tog ändå H2K till slutspel under första LCS-säsongen någonsin. Där besegrade de SK Gaming och mötte sedan Fnatic, det enda laget de inte vunnit mot under grundserien. När laget gick in i mötet säger kaSing att han inte hade stora förhoppningar att de skulle kunna vinna, eftersom motståndarna vid det laget lagt in högsta växeln. Men sedan hände något i mötet.
– Vi gick in och hade en plan. När vi besegrade dem i första matchen fick vi en enorm boost för självförtroendet, eftersom vi först tvekade över huruvida vi skulle kunna besegra dem. Efter första matchen var det som att: ”Vi kan faktiskt vinna det här”.
Men trots att serien blev extremt jämn kunde Fnatic sätta spiken i kistan och avancera med 3-2.
– Jag förväntade mig inte att det skulle bli så jämnt. Vid det laget hade Fnatic visat att de var mycket starkare än alla andra europeiska lag och jag väntade mig 1-3 eller något liknande. Det var lite konstigt för vi slarvade bort nästan varenda match vi förlorade. Det var mer misstag än att Fnatic var det starkare laget. Jag känner att med mer erfarenhet som lag, speciellt under slutspel, hade vi kunnat vinna. Men vi lever och lär och jag antar att allt är en erfarenhet.

Efter att spliten tog slut och Silly Season har avklarats är H2K fortfarande ett intakt lag, något kaSing tror kan hjälpa dem under sommaren.
– På ett sätt kommer det göra det, eftersom vi spelat ihop i en split. Jag spelade inte de första veckorna, men allt det är riktigt bra erfarenhet för ett lag, så det är ett övertag.

”Jag skulle sätta mig och Hjärnan först”

Supporten hyllar också sin partner i bot lane, svensken Petter ”Hjärnan” Freyschuss.
– I början fick vi träna tre dagar och han var inte så bra. Jag vet inte om det var för att jag spelade för aggressivt och det var svårt att anpassa sig, men efter vi spelade på scenen gick det bra. Jag har spelat med honom sedan dess och det har gått bättre än någonsin. Han är en ADC som kan göra saker jag vill utan att jag behöver säga det. Om du inte spelat med någon förut och sedan bara får spela med dem en vecka kan du inte förvänta dig att de ska veta vad de ska göra. Men jag behövde inte vara barnvakt åt honom och berätta hur han skulle spela i lane. Jag kan fokusera på vad jag måste göra på hela kartan, inte bara i lane. Det är en av anledningarna varför jag sätter Hjärnan högre än alla andra ADC:s jag spelat med.
– När du ser repriser från andra lag farmar deras ADC:s bara och väntar på att laget ska bära dem. Sedan i mitten och slutet av matcherna blir de användbara och kan göra saker. Men ADC:s är lika användbara tidigt och jag tror inte att europeiska ADC:s förstår det så bra.

Hur mycket har ni kollat på andra duos i bot lane och förberett er, och hur skulle du ranka er jämfört med andra?
– Jag skulle sätta mig och Hjärnan först, Yellowstar och Rekkles tvåa och… jag har inte riktigt någon på tredje plats. Jag har inte spelat mot alla lagen så jag har inte nog med information för att avgöra. Men jag är fortfarande riktigt säker på att jag och Hjärnan kommer spela bättre än alla andra duos för tillfället. Två mot två tror jag att vi är bäst. Om det är tre, fyra eller fem spelare kanske det inte är så, men i lane så tror jag vi är bäst.

”Jag vill spela Worlds åtminstone en gång”

Fansen kommer nu förvänta sig att H2K upprepar framgångarna under första LCS-säsongen när de gör andra försöket att vinna serien. Men kaSing känner inte att laget har något att bevisa efter vårspliten.
– Jag tycker inte det är någon press, det är snarare att vi faktiskt kan uppnå topp tre. Vi vill bli topp tre, men det kommer inte bli lätt. Det kommer bli en intressant split. Personligen vill jag spela Worlds åtminstone en gång i karriären, det är där jag alltid velat spela.

Vilka kommer vara era svåraste motståndare den här spliten?
– Fnatic är definitivt först. Och jag tror att Unicorns of Love, trots att de visat många ”pocket picks”, kommer glänsa mycket. Det är något med hur de spelar som lag, och i nuvarande metan handlar allt om teamfights. Om du ser på UoL säger folk oftast: ”Vardags är sämst, varför är han fortfarande i laget?”, men jag tycker han, trots att han inte är den mekaniskt bästa spelaren, förstår sin roll riktigt bra. Det handlar mer om lagspel nu, du dömer inte ett lag efter hur de är mekaniskt. Det handlar mer om rotationer, hur de slåss ihop, vilka objektiv de prioriterar.
– Den tredje motståndaren blir förmodligen Origen. De har fyra Baron-spelare som är riktigt bra, och särskilt Soaz och Amazing är grymma så vi måste hålla koll på dem.

”Jag är rätt säker på oss mot Origen”

H2K inleder spliten mot Team Roccat och tidigare nämnda Origen.
– Jag är rätt säker på oss mot Origen, men jag vet inte hur det blir mot Roccat efter att de bytte top laner. Steve teleporterar sig mycket som top laner, så det är ett annorlunda spel jämfört med gamla vanliga Roccat. Men jag ser fram emot att möta dem.

 

H2K versus Team Roccat

Approx. 10PM CET, at Riot Games Twitch.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport