LOL

NiP: Uttalandet var inte mot Alex personligen

av Tobias Lundgren
alex

Efter att deras före detta spelare Alexey ”Alex Ich” Ichetovkin postat ett inlägg om hur Ninjas in Pyjamas hanterat hans situation i Sverige fick laget utstå massiv kritik från communityn.
Främst efter att svaret från vd Per Liliefelth tolkades som en pik riktad mot spelarens prestation, något som aldrig var tanken enligt honom själv.
– Givetvis är vi ledsna över att inte ha kvalat till LCS, men uttalandet var inte mot Alex personligen och det har uppfattats på ett sätt jag inte kunnat tänka mig, säger han.

För två dagar sedan postade Alex Ich ett långt inlägg på sin Facebook-sida där han riktade kritik mot Ninjas in Pyjamas och förklarade varför han lämnat laget. Enligt honom hade NiP lovat att skaffa ett arbetsvisum men sedan aldrig uppfyllt löftet. Vidare var de skyldiga honom 5000 euro i lön och prispengar.
När NiP:s vd Per Liliefelth svarade via organisationens Facebook tolkades en av de sista meningarna i svaret som en pik mot Alex Ich spel under tiden i laget och ryssens fans inledde en kritikoffensiv.
Men Liliefelth känner att uttalandet misstolkats helt.
– Vi är givetvis ledsna för att vi inte kvalat till LCS. Laget dominerade Challenger Series och spöat alla fram till kvalet där vi bara behövde vinna en av två matcher, och så förlorar vi båda. Ingen hade ens föreställt oss att vi inte skulle komma in i LCS, så det är klart vi är besvikna. Men det var inget mot Alex personligen och uttalandet har uppfattats på ett sätt som jag inte kunnat tänka mig, säger han.
– NiP och Alex är inga svurna fiender utan det här lever sitt eget liv i medier nu.

”Har inte varit något bråk”

Enligt Liliefelth lämnade Alex Ich in sin uppsägning den tredje september. Laget svarade via mail och sa att de var ledsna över beslutet men bekräftade att kontraktet var upplöst och bad honom att inte gå ut med nyheten förrän de hunnit offentliggöra den.
– Folk tror att vi kickat ut honom, men han har sagt upp sig och vi har släppt honom på hans begäran. Visumfrågan har löpt under tiden. Vi drog igång med den frågan när han kom i maj. Men i lagens mening är han ingen idrottsman. Allt har bollats fram och tillbaka och han har hela tiden försökt få besked på grund av familjen. Vi har sagt att vi jobbar på det och gör allt vi kan.

Till slut stod den svenska byråkratin ivägen för att Alex Ich skulle kunna spela League of Legends i Ninjas in Pyjamas. När hans Schengen-visum gick ut efter tre månader tvingades han lämna landet.
– Det har inte varit något bråk. Vi har velat ha ett visum och han har velat ha ett visum, men det handlar om migrationsverket och svenska lagar. Sedan ska man få facket att godkänna att en utländsk arbetare kommer och tar ett svenskt jobb också.

”Folk försöker smutskasta oss”

Nu känner Liliefelth att Ninjas in Pyjamas fått ta oförtjänt kritik från communityn, precis som han känner att de fick efter racistincidenten med Erlend ”Nukeduck” Våtevik Holm och Alfonso ”mithy” Aguirre Rodriguez.
– Folk sågar oss och säger att vi har ouppklarade affärer med dem. Vi har betalat hälften av det vi var skyldiga dem eftersom de saboterade ett avtal med en stor sponsor som drog sig ur direkt den historien kom ut. Vi måste någonstans sätta ner foten och kommer ha nolltolerans när det gäller idiotsaker. Det finns ingen klausul som säger att det går bryta kontraktet om en spelare skadar organisationen, men vi sa att vi skulle göra så ändå och vill de dra det vidare får de göra det. Deras beteende var oacceptabelt.
– Nu säger folk att vi är scammers. Folk som inte vet någonting försöker smutskasta vårt namn. Att vi publicerar vår version spelar ingen roll, folk läser inte ens det utan skriver bara: ”Betala Alex, era svin”. Det går inte kommunicera med communityn på det viset och känns grymt orättvist på något sätt.

”Vi vill ha ett League of Legends-lag”

Så om visumet hade ordnat sig men ni ändå inte hade kvalat till LCS, vad hade hänt med laget då?

– Femman hade kanske inte sett likadan ut vid nästa LCS-kval. Men det finns ett värde att bygga ett lag kring en stark profil och ledare. Alex är en ikon och många vill spela med honom så jag tror vi hade kunnat bygga något bra från grunden.

Ni har haft enorma svårigheter med era lag hittills, vad tänker ni inför framtiden?

– Ja, laget har strulat konstant men vi vill fortfarande ha ett League of Legends-lag. Det gäller hitta människor som trivs ihop, det är det svåraste inom esporten. Vi vill ha ett av världens starkaste lag, men jag känner att vi kanske måste ta ett steg tillbaka och fundera hur vi ska nå dit.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport