LOL
English version

Nya GIANTS!-svensken om lagets kämparglöd: ”Alla skulle kunna försöka mycket hårdare”

av Simon Engstrand
Joachim "BetongJocke" Rasmussen. Foto: CyberSport

LCS-aktuelle svensken Joachim ”BetongJocke” Rasmussen fick sin stora chans i jätteligan när han gick med i GIANTS! Gaming.
Men kämparglöden visade sig vara mycket svagare än han hade väntat och när Aftonbladet Esport kontaktar honom är besvikelsen påtaglig.
– Vi scrimmar bara några timmar per dag och sedan är det ”whatever”.

För fem år sedan provade den då 13-årige Joachim ”BetongJocke” Rasmussen League of Legends för allra första gången. Snart blev ambitionerna större och med det ranken högre.

Hans namn blev bekant för LoL-entusiaster och sommaren 2015 kontaktades han av danske Mike ”Wickd” Petersen om att starta lag. Insikten kom att han kanske kunde bli någonting i spelet han älskar.
– Vi startade ett lag, kom in i Challenger Series och så började allting. Jag började inse att det här kan faktiskt hända och då tog jag allting mer seriöst, säger Jocke till Aftonbladet Esport.

”Jag insåg att jag inte var så bra”

Men satsningen blev inte långvarig och strax därefter kom en förfrågan från H2k. Laget behövde en sub, inhoppare, och BetongJocke tog genast chansen.
– Alla visste ju att Jean-Victor ”Loulex” Burgevin inte hade presterade så bra, och jag tänkte att om jag visade mig duktig i scrims kanske de skulle välja mig i stället. Men så blev det inte. Jag spelade en match och det var allt. Sedan insåg jag att jag inte var så bra och att de skulle vilja ha en bättre junglare.

Hur var det att gå i de tankarna och hur gick du vidare från det?
– Det var ganska uppenbart när man tittar tillbaka, men när jag var mitt inne i allt..
– Jag tog det inte så hårt, för jag visste ju att jag inte var så bra då. Jag visste ju att det skulle hända, att jag inte skulle få spela för dem.
– Efter World visste jag att jag hade mycket att lära och kan bli mycket mycket bättre. För mig var det bara att fortsätta nöta och försöka bli bättre, och se om något hände efter det.

Och något hände. Två veckor in i vårsplitten av League of Legends Championship Series, LCS, 2016 blev han kontaktad av GIANTS! Gaming, ett lag som spelar i Europas allra högsta liga. Vid tillfället hade de förlorat fyra raka matcher och för BetongJocke var valet enkelt.
– Jag tänkte inte, det var bara absolut ”ja” för det är LCS liksom.
– När jag fick frågan om att börja låg de redan på 0-4 och längst ner. Jag tänkte att de kanske inte var så bra och kunde lära sig något, men trodde fortfarande att vi kunde komma upp.

Kände du någon press att ditt inträde skulle vända trenden?
– Ja, jag kände lite press faktiskt. Jag har läst många kommentarer på Reddit och sådant och många säger att jag är bra. När folk säger att man är bra känner jag att man måste prestera, annars får man skit.

”Scrimmar bara några timmar per dag”

Jocke har förflyttat sig från Göteborg i Sverige cirka 100 mil söderut till lagets högkvarter i Berlin, Tyskland. Hittills tycker han inte att hans individuella prestationer levt upp till sin potential, och säger att han är lite besviken.

Men det som framförallt verkar vara vara en besvikelse är kämparglöden inom laget. Jocke tycker att alla skulle kunna satsa mycket mer och säger sig vara 99 procent säker att övriga LCS-lag kämpar hårdare.
– Vi scrimmar bara några timmar per dag och sedan är det ”whatever”.

Trodde du det skulle vara annorlunda?
– Ja, jag trodde alla skulle försöka sitt absolut hårdaste och försöka komma med i playoffs iallafall.

Men det känns inte som folk vill komma med i playoffs eller?
– Nej.

Siktar på att stanna i LCS

Jocke vet inte varför det är som det är i laget, men tror problemen fanns redan innan LCS drog igång och inte att det beror på senaste tidens förluster. Däremot skulle han inte säga att de har gett upp, men medger också att de inte har någon plan för hur de ska komma tillbaka.
– Vi förbereder oss inför varje match vi ska spela. Vi förbereder picks & bans och olika konstellationer, men inte direkt hur vi ska komma tillbaka.
– Vi har inte gett upp, men jag tror alla skulle kunna försöka mycket hårdare.

Även du själv?
– Ja.

Jocke säger att han tycker det är svårt att motivera sig själv till att träna så hårt som möjligt. Han säger att lagmedlemmarnas olika åsikter om spelet gör att kommunikationen blir svår, och det är enligt honom deras enskilt största problem.

Laget har hittills förlorat samtliga matcher i den stora ligan, och ligger på 0-8. På torsdagskvällen ställs de mot Team ROCCAT. Nu fokuserar Jocke på resten av säsongen.
– Mitt mål just nu är att komma sjua eller bättre, vilket innebär att man är säker från att inte bli utslagen. Det är mitt mål just nu. Och säkert alla andras också.

OBS: Efter intervjun gjordes och artikeln skrevs har matchen mellan GIANT! och ROCCAT avgjorts. BetongJocke och hans lagkamrater gick segrande ur bataljen.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport