LOL

Pånyttfödd xPeke tog Origen vidare – men koreanerna dominerade

av Henning Eklund

OG 120 x 600

Med tre av fyra grupper i League of Legends-VM färdigspelade är Origen det första europeiska laget klart för kvartsfinal, efter en övertygande prestation mot TSM. Man slutar dock tvåa i gruppen, efter suveräna KT Rolster, som med 5-1 i matcher tar förstaplatsen.

Med 3-0 inför dagens VM-spel hade Origen stora förväntningar på sig. Efter att ha vunnit mot förhandsfavoriterna KT Rolster tidigare i turneringen var det idel hyllningar man fick ta emot från experterna.
– Enrique ”xPeke” Cedeño-Martinez är en av de som presterat bäst hittils i turneringen, och hela Origen har spelat fantastiskt som lag, framförallt i draften, säger Aiden ”Zirene” Moon.

sOAz väckte hemmapubliken

Det började som förväntat i matchen mot TSM, där en passiv match drar ut på tiden och blir VMs såhär långt längsta. Efter 55 minuter lyckas tillslut Origen skapa en möjlighet att få ett ace och avsluta matchen framför en extatiskt publik. Paul ”sOAz” Boyer kunde med stolthet gå ut inför sin hemmapublik i Paris och ta emot hyllningarna. Men de svåraste motståndarna var fortfarande kvar.

KT Rolster spelade övertygande hela dagen, och vann bland annat mot TSM på 25 minuter tack vare en quadra kill för Kim ”Nagne” Sang-moon. Kvällens näst sista match, mellan KT och Origen, handlade alltså inte bara om att etablera sig som det bättre laget, utan också om vilket lag som skulle ta förstaplatsen i gruppen och därmed få ett på pappret enklare motstånd i kvartsfinalen.

Publikfavoriten sOAz hade ingen bra match, och trots flera individuella prestationer från Jesper ”Niels” Svenningsen kunde KT plocka hem matchen efter 40 minuter. Mycket var tack vare Kim ”Ssumday” Chan-ho, som spelade bra och efteråt hyllades av experterna.

-Vi har inte sett en spelare som Ssumday på länge. De måste vara väldigt läskigt att spela mot honom, han har inte haft en dålig match så här långt och har varit den bästa toplanern i VM. Att han fick utmärkelsen som i ligans bästa spelare i koreanska LCK säger en hel del om vilken spelare han är, säger Jake ”Spawn” Tiberi.

”Origen kan kanske gå till final”

Trots en övertygande seger för KT Rolster, visade spelarna efter matchen stor respekt för sina motståndare.
– Vi gjorde flera missar i vår förra match mot Origen, vilket vi blev väldigt besvikna på. Men vi lärde oss av det och kom starkare in idag. Origen är ett väldigt bra lag, de kanske till och med kan gå till finalen, sa KT Rolsters support Lee ”Piccaboo” Jong-Beom.

Med andraplatsen i gruppen kommer Origen få möta någon av gruppvinnarna ifrån de andra grupperna, antingen SK Telecom, Yoe Flash Wolves, eller vinnaren av grupp B. Gissningsvis vill man försöka undvika favoriterna SKT.
– SK Telecom har spelat bäst hittils. När man ser de andra lagen spela gör de tydliga misstag, men inte SKT. De spelar nästan felfritt, sägerexperten Martin ”Deficio” Lynge.

 Veteranen lämnade i tårar

Dagens sista match var extra känslosam för en av League of legends-världens riktiga veteraner. TSMs Marcus ”Dyrus” Hill hade inför matchen gått ut på sociala medier och meddelat att det blir hans sista professionella match. Dyrus är den spelare i TSM som varit på laget under längst tid, och är tillsammans med Bora ”Yellowstar” Kim den enda som spelat alla VM. Efter matchen, som slutade med en förlust mot LGD, var det en tårögd Dyrus som mötte publiken.

– Jag vet inte vad jag ska göra eller vad jag ska säga. Jag respekterar verkligen publiken oavsett vem ni hejar på, den energin jag får av att spela här är fantastisk. Tyvärr har jag inte presterat när det gäller. Jag ber verkligen om ursäkt till alla fans som jag har gjort besvikna. För mig är det dags att börja på något nytt nu, men jag är otroligt tacksam för vad esporten har gett mig, sa han i en intervju efter matchen.

Det är ingen tvekan om vilket arv Dyrus lämnar efter sig. ”Hatten av för Dyrus, en av de charmigaste och mest produktiva League of legends-spelarna någonsin”, skriver Riot Games grundare Brandon Beck på twitter. Den svenska experten Jakob ”YamatoCannon” Mebdi talade nog för fler än bara sig själv när han efter intervjun sammanfattade vad Dyrus har betytt för honom.
– Dyrus är en jävla legend. Så enkelt är det.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport