LOL
English version

Rekkles: ”Jag tvekar inte en sekund på mina svenska följare”

av Simon Engstrand
Martin "Rekkles" Larsson. Foto: Lolesports
Martin ”Rekkles” Larsson. Foto: Lolesports

En ödmjuk stjärna som inte riktigt verkar förstå sin storhet, så skulle en kunna beskriva Martin ”Rekkles” Larsson.
Det var inte förrän nyligen som den världsberömda svensken på riktigt kände att hemmapubliken visste vem han var.
– Efter LCS-finalerna i Stockholm så tvekar jag inte en sekund på mina svenska följare, utan känner snarare att alla känner igen mig på ett eller annat sätt. Det är jäkligt skönt, men också tufft att försöka göra alla nöjda, säger Fnatic-spelaren till Aftonbladet Esport.

På Dreamhack, sommaren 2012, fick det svenska jätte-LAN:et för första gången besök av en viss framtida stjärna. I B-hallen med polarna satt en 16-åring från Älvängen utanför Göteborg, på väg att bli en av världens mest berömda League of Legends-spelare. Det skulle komma att bli många fler besök på Dreamhack för Martin ”Rekkles” Larsson. Nu är han här igen.
– Det känns pirrigt att vara tillbaka, säger Rekkles när han möter upp med Aftonbladet Esport. Han fortsätter:
– Men det är alltid kul att vara på svensk mark, prata svenska och träffa kända ansikten. 
Det är första gången jag är här som en stor profil, förr var det inte riktigt samma grej.

”Jag tvekar inte en sekund på mina svenska följare”

Insikten att han länge varit en av Sveriges mest berömda spelare verkar inte ha kommit förrän på senare tid. Åtminstone har stjärnan inte insett sin storhet hos de svenska fansen förrän nyligen.
– Hade du frågat mig innan LCS-finalerna i Stockholm förra året så hade jag sagt att jag inte är så känd i Sverige, eftersom jag inte direkt har varit en svensk profil, utan snarare internationell. Men efter turneringen i Stockholm så tvekar jag inte en sekund på mina svenska följare, utan känner snarare att alla känner igen mig på ett eller annat sätt. Det är jäkligt skönt, men också tufft att försöka göra alla nöjda. Att komma hit är kanske det bästa sättet.

Nu står han här, med flockande fans som bara väntar på att få en autograf eller kanske ta en selfie. En gång i tiden vallfärdade världens allra bästa LOL-spelare hit till Dreamhack för att tävla, men genom åren som gått har fokuset allt mer hamnat på Riots egna jätteliga, LCS, vilket innebär att spelarna inte alls reser lika mycket som förr. Rekkles säger att han saknar det gamla livet.
– En av de största anledningarna till att jag började spela var för att det var så kul att resa runt med kamraterna och spela turneringar med riktigt hög press. LCS är inte riktigt samma grej, utan det blir mer som att nöta i stället för att lira för spänningens skull, spänningen kommer mer i playoffs och Worlds.
– Jag tycker det är lite synd, man saknar det från förr. Och andra sidan finns det många fördelar med LCS som inte fanns förr, så det är en slags ”ge och ta-situation”.

”Jag och Yellowstar är tightare än någonsin”

I fjol slog Fnatic ett gigantiskt världsrekord. De gick helt obesegrade genom sommarsplitten, men direkt efter rekordsäsongen kom en riktigt hård smäll. Tre av lagets stjärnspelare lämnade, och Fnatic fick i mångt och mycket börja om från ruta ett.
– Det var en svårt situation, att fylla skorna efter tre spelare som är några av världens bästa i sina respektive roller. Man kände att det inte funkade hela vägen kanske, men samtidigt tror jag det var bra i det långa loppet för mig och Fabian ”Febiven” Diepstraten att få möjligheten att ta på oss mer av en ledarroll än vi gjort förr.

Våren som följde var rejält skakigt för Fnatic, men inför årets sommaromgång kom en ny vändning. Bora ”YellOwStar” Kim, support-stjärnan som lämnade Fnatic för en karriär i Nordamerika, har återvänt och klär sig numer återigen i den orangea Fnatic-tröjan.
– Från dag ett kändes det som att vi inte ens hade splittrats alls, säger Rekkles om återföreningen.
– Det var samma grej när jag kom tillbaka från Elements. Vi är väl nästan gjorda för varandra, fast det låter lite för ”kärleksaktigt”, men vi har alltid förstått varandra på en djupare nivå och det har alltid funkat mellan oss, både i spelet och personligt.
– När jag drog till Elements så började jag uppskatta Yellowstar väldigt mycket mer, och jag tror han känner samma sak nu när han kommer tillbaka från Team Solomid, att han uppskattar mig mer. Nu för tiden är vi tajtare än vad vi någonsin har varit, och det känner jag också influerar när vi spelar. Vi litar på varandra till 110 procent, medan det ibland kändes lite svajigt förr.

”Det var bara en tidsfråga”

Ett av esportens stora framsteg kom under våren. Den klassiska tyska fotbollsklubben, Schalke 04, bestämde sig för att ta ett kliv in i esportens förlovade land och värvade ett av Europas bästa League of Legends-lag. Samtidigt ryktas det att även Manchester United vill ta samma steg – och utvecklingen kommer inte direkt som en överraskning för Rekkles.
– För mig var det bara en tidsfråga innan något större namn skulle komma in. Jag blev nästan förvånad att det tog så lång tid för klubbarna att inse att esport är sådan stor grej, men samtidigt förstår jag – i och med att jag hela tiden får frågan om vad det är jag gör.
– Jag tror det bara var en tidsfråga och att många kommer följa deras fotspår. På samma sätt tror jag det bara är en tidsfråga innan esporten blir mer accepterad i olika delar av världen, avslutar Rekkles och återgår till sina fans.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport