LOL

Deficio avstängd efter brottet mot Riots regler

av Sebastian Larsson
deficio

Casterprofilen Martin ”Deficio” Lynge hade olovlig kontakt med europeiska LCS-laget Copenhagen Wolves.
Efter att Riot dragit igång en utredning blir han nu avstängd från casting i två veckor och förbjuds att arbeta för något LCS-lag fram till slutet på säsongen 2016.
”Jag vill be om ursäkt till fansen som stöttat mig och jag kan säga att det här inte kommer att hända igen”, säger han i ett uttalande på Facebook.

Europeiska League of Legends-serien LCS skakas just nu av den största skandalen på länge, och mitt i den står castern Martin ”Deficio” Lynge och coachen Karl ”Dentist” Krey. Riot började utreda de båda efter rykten att Deficio gett Dentist, som coachar Copenhagen Wolves hemlig information om SK Gamings strategier. Efter en undersökning uppdagades att detta inte stämde och att Dentist själv hittat på ryktet för att hans lag skulle lita på honom.

Skadar turneringens integritet

Dock uppdagades också att Deficio under flera veckor varit i samtal med det danska laget om att åter börja arbeta för dem. Castern ska dessutom ha diskuterat detta och framtida spelmöjligheter med ett flertal aktiva LCS-spelare. Detta sticker i ögat på Riot, som anser att Deficio skadat turneringens integritet i och med dessa handlingar.

Efter utredningen stängs både Dentist och Deficio av fram till vecka 4. Deficio kommer därtill inte att tillsvidare casta fler matcher där Copenhagen Wolves spelar. Utöver detta förbjuder också Riot Deficio att vara del av ett LCS-lag som spelare, coach, manager eller ägare till efter 2016-säsongen.

”Jag har inte levt upp till kraven”

I en Facebook-post uttrycker Deficio sin ånger. ”Jag är nära vän med många spelare, men det finns en skillnad mellan att prata med spelarna som en vän och som anställd på Riot. Det är inte okej att ha ge råd och diskutera framtida planer, eftersom det kan påverka vilka val en spelare gör. Jag har inte levt upp till de krav på proffessionalism som både jag och Riot ställer på mig.”

Han tillbakavisade även påståenden om att Riot försöker tvinga honom att forstätta som caster.
”De försöker absolut inte tvinga kvar mig. När de fick reda på erbjudandet gav de mig sitt fulla stöd, och jag är övertygad om att de kommer vara det i framtiden också. Men jag vill vara kvar som caster, och älskar EULCS.”

Motståndarna SK Gaming har reagerat kraftigt mot tilltaget:
”Det är inte okej hur de hanterade saken, vi är rätt förbannade”, säger managern Alexander Müller i ett uttalande.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport