LOL

Svenskduon gör succé i Turkiet: ”Vi har galet många fans”

av Tobias Lundgren

Efter de fyra första matcherna av Turkish Champions League låg Team Turquality 0-4.
En stor besvikelse för laget som förra säsongen gick ända till final.
Fyra raka vinster senare rankas laget i Riots senaste Power Rankings som bäst i Turkiet.
Anledningen till framgångarna stavas Gustav ”Xyraz” Blomkvist och Robin ”Rawbin” Eggenberger.

För bara ett halvår sedan spelade de båda i svenska lag och hade testat på spel i Challenger Series, ligan under LCS. Men för några månader sedan förändrades allt. Xyraz blev kontaktad av Team Turqualitys manager på Facebook och fick frågan om han ville ta steget, flytta till Turkiet och börja spela på heltid.
– Jag tyckte det var riktigt kul att få chansen att spela i en liga och flytta utomlands. Jag funderade lite på om jag skulle stanna i Sverige och jobba men valde att göra det jag älskar att göra istället. Även om jag inte kände någon av spelarna eller någon i organisationen innan, tänkte jag att ibland måste man chansa lite, säger Xyraz till Aftonbladet Esport.

”Ska vara den bästa junglaren i regionen”

Ett tag senare bestämde sig laget för att byta ut ytterligare en spelare. Valet av ersättare föll, mycket tack vare Xyraz, på hans tidigare lagkamrat Rawbin. Inledningen har varit succéartad, och han har just nu högst KDA i hela den turkiska ligan.
– Jag tyckte det var superkul när Gustav kontaktade mig och frågade om jag ville komma ner och lira med dem. Anledningen till varför det har gått så bra vet jag faktiskt inte, men från mitt perspektiv ska jag vara den bästa junglaren individuellt den här regionen. Jag är på min peak just nu, delvis för att metan som spelas är som gjort för mig, säger Rawbin.

Sådant är livet i gaminghuset

Proffslivet i gaminghuset i Istanbul skiljer sig inte mycket från hur LCS-spelarna i Berlin eller Los Angeles lever.
– Dagen börjar med att vi går upp och äter frukost, efter det så har vi lite egentid att spela solo queue, kolla på gamla matcher eller bara göra det man känner för. Vi spela träningsmatcher efter att vi har ätit middag, oftast mot ett lag om dagen. Sedan kollar vi repriser från matcherna vi precis spelat för att analysera misstag, vad vi gjorde bra, vad som kan förbättras och så vidare. Efter det så har vi mer egentid och många väljer att spela solo queue, säger Xyraz.

”Lagmoralen har lyfts till taket”

Trots att TCL, Turkish Champions League, inte är så känd utanför Turkiet är det många som tittar på matcherna, och laget har många fans.
– Det finns galet många turkiska fans, vår fanpage har 130 000 likes. Tyvärr kan de oftast inte så bra engelska, så det kan vara svårt att förstå varandra. Våra matcher brukar ha mellan 10 000 och 40 000 tittare, säger Rawbin.
– TCL håller högre kvalité än vad jag förväntade mig, lagen i toppen kan jämföras med EU Challenger Series. Den individuella skickligheten är hög samtidigt som lagspelet är sämre än till exempel LCS, säger Xyraz.
Att trots den tunga starten ha kommit tillbaka och vunnit fyra raka matcher är något som kräver mental styrka.

”Alla trivs och det skapar en fin atmosfär”

Enligt Xyraz tyder ingenting på att framgångarna skulle ta slut här:
– Vi har riktigt bra lagatmosfär just nu, efter spelarbytena har moralen lyfts till taket. Alla är sugna på att spela och verkar tycka att det är kul. Jag tror att vi har stora chanser att vinna Turkiska ligan, och skulle vi vinna den spelar vi Wildcard-turneringen för en plats i Worlds. Jag tror att med lite träning har vi har en chans att vinna den och gå vidare till Worlds, men vi tar en dag i taget.
– Vår styrka är att vi jobbar som ett lag och lyssnar på varandra, alla trivs och det skapar en fin atmosfär. Som det ser ut nu har vi helt klart en chans att ta oss till Worlds, säger Rawbin.

Vad är era långsiktiga mål? Vill ni stanna i Turkiet eller är det en språngbräda för större uppdrag?
– Just nu tar jag en dag i taget, det hade ju självklart varit kul att spela i LCS men det får vi se i framtiden. Nu spelar jag för att vinna Turkiska ligan och sedan gå till Worlds, säger Xyraz
– Såklart vill jag kunna spela i LCS i framtiden men vi får se vad Turkiet har att erbjuda, avslutar Rawbin.

Skriven av: Henning Eklund

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport