LOL
English version

Svenske stjärnan om Schalkes historiska kliv: ”Familjen tycker det är så jävla ballt”

av Simon Engstrand
promisq

Svenske Hampus ”sprattel” Abrahamsson är med och tar ett historisk steg för esporten när han i sommar kliver in och tävlar i Europas högsta League of Legends-liga under FC Schalke 04:s fana.
Den klassiska fotbollsklubben är nästan helt unika med sin satsning i esporten, men för den svenske stjärnan har storheten i det hela inte riktigt sjunkit in ännu.
– Man kommer nog sitta med ett vanligt jobb om tio år och se tillbaka på detta, se vad man har gjort och tycka det är jävligt mäktigt och stort.

Klassiska tyska Bundesliga-klubben FC Schalke 04 är en av de första stora köttsportsklubbarna som vågat ta ett kliv in i vår lilla värld. Draget är symboliskt för hur mycket esporten vuxit – och fortsätter att växa. Tyska laget värvade nyligen femman som dessförinnan lirade i Elements, vilket innebär att vi bland annat får se svenske support-stjärnan, Hampus ”Sprattel” Abrahamsson, leverera i Schalkes blå ställ.

Den svenska toppspelaren blev tidigt intresserad av datorspel i alla dess former. Men i likhet med många andra ungdomar lockade även ishockey och fotboll.
Länge var han en högt rankad spelare Heroes of Newerth, ett spel som på den tiden snabbt sjönk i popularitet. När han senare fick se eliten i League of Legends tävla på scen i Los Angeles gigantiska arena, Staple Center, tog han snart klivet över till Riot:s jättesuccé för att satsa på en karriär som professionell gamer.
– Jag var väldigt intresserad av att börja tävla och tyckte själv att jag var ganska bra. Det var lite därför jag gick över till LoL också, för jag kände att jag kan bli bra på det här och testa på livet som proffs. 

”Familjen tycker det är så jävla ballt”

Sommaren 2015 klev den svenske nykomlingen för första gången in i Europas högsta liga och nu väntar en tredje splitt för 22-åringen. Stressen, pressen och nervositeten var ett hinder att ta sig över, men samtidigt en period som han själv menar är förbi.
– Jag tänker inte på det jättemycket. Det var mer förra sommaren när jag spelade i LCS för första gången, då kändes det jävligt stort. Då kände man av det mer, man blev skakig under samtalen och nervös när man visste vad som skulle hända. Men inför den här säsongen var det mer “back to business”.

Tiderna har minst sagt förändrats. Stjärnan minns tillbaka på hur föräldrarna enbart brukade tillåta någon timmes spelande per dag. Nu kan man konstatera att de gjort en totalvändning i sin syn på esport.
– Familjen tycker det är så jävla ballt att jag får vara med i Schalke, säger sprattel och fortsätter:
– De säger att jag nog inte riktigt förstår hur stor grej jag får vara med om, utan att jag kommer se tillbaka på det senare och tänka: “Herregud, det här har jag gjort”.

Vad tror du själv då, förstår du hur stort det är?
– Det är både och, säger stjärnan skrattandes.
– Det är nog mer för familjen, för detta är en helt annan värld för dem. De förstår inte riktigt hur det här går till, allt är så nytt för dem. Men jag kan nog också hålla med, man kommer nog sitta med ett vanligt jobb om tio år och se tillbaka på detta, se vad man har gjort och tycka det är jävligt mäktigt och stort.

”Alla i LCS har blivit lurade eller vet någon som har blivit blåst”

Schalkes inträde i LOL kan ses som en symbolisk händelse för esporten och ett bevis för tävlingsformens enorma tillväxt. Sprattel tycker dock att han inte varit med i leken länge nog för att på riktigt ha fått uppleva förändringarna. Han säger sig däremot kunna se hur ribban höjs varje dag, men främst är det uppmärksamheten som sporten får i det ”vanliga livet” som imponerar.
– Det mer snack om esport. Jag kan gå in på till exempel Aftonbladet och läsa, eller att morsan och farsan visar att det är debatt om esport någonstans. På något sätt är det ett växande samtalsämne i samhället, att folk i allmänhet pratar om det mer och känner till det.
– Framöver kommer sporten ligga på en väldigt hög nivå och skötas professionellt, och folk kommer tänka: “Det är inte bara datorspel, utan det är någonting större”.

Stjärnans glädje över utveckling är uppenbar. Men scenen är fortfarande ung och även om vi kommit lång väg så verkar bedragarna ibland lura runt varje hörn.
– Förr när man lirade turneringar var man alltid nojig om man ens skulle få prispengarna. Det är det största problem för nya och mindre etablerade spelare som vill bli upplockade av lag. Det händer ofta i Challenger-serien tror jag, att det kommer någon skum snubbe och kastar ut en siffra som spelarna ska få i lön, men sedan kan de inte betala och då blir det bara kaos. Man blir helt seg i huvudet bara av att höra om det där, säger Sprattel och fortsätter:
– Jag tror det försvinner mer och mer, man tänker mindre på det. Ribban börjar läggas på en nivå där man inte ska behöva oroa sig för det, men det kommer ju alltid finnas rövhål ute i världen som luras och vill tjäna pengar.

Som tur är har han själv inte blivit utsatt. Men på frågan om han känner någon som blivit blåst så är det knappt att han orkar börja räkna upp namnen.
– Utan att ens tänka skulle jag säga ja direkt. Alla i LCS har blivit eller vet någon som blivit blåst. Men jag kommer inte på någon nu, det är för många för att säga någon speciell person. Men det är klart mycket skit som händer, tyvärr. Jag kan ta vilket namn som helst, alla har varit med om det.

Nu verkar stjärnan ha hamnat i trygga händer och framtiden ser ljus ut, för möjligheten att något liknande skulle kunna hända i Schalke finns det nämligen inte någon som helst oro för.
– Vi var på deras presskonferens och spenderade två veckor nere i Tyskland, bara för att träffa alla människor. Det är ju helt klart en mycket större grej, men de är ju nya till det här. De lär sig av oss och vi lär oss av dem hur allt fungerar. Man blir väldigt bra bemött och man märker att de hållit på med sådant här ett bra tag. Allt sköts väldigt proffsigt, de vill bara väl för spelarna och esporten.

Motbevisade nättrollen

Inför årets vårsplitt i LCS hade Sprattels lag, Elements, inte direkt fansen på sin sida. I forumen trodde folk att de skulle komma sist av alla. Internt fanns dock en självsäkerhet och till sist landade femman på en sjunde plats utan någon risk för att bli utslagna.
– Jag är ändå rätt nöjd, och det var skönt att kunna motbevisa folk. För det var inte många procent av Reddit som trodde att vi skulle komma över tiondeplatsen, säger Sprattel på ämnet.

Nu väntar svenskens tredje omgång i Europas högsta LOL-liga. Den 2 juni drar sommarens split i gång och för första gången kommer Schalkes blåa färger ha representation.
– Vi siktar på slutspel, det är det ultimata målet. Om vi kommer etta eller sexa är inte lika viktigt, för i slutspelet kan allting hända. Vi såg ju Fnatic nu under våren, som kom sexa, men ändå slog ut Vitality senare. Man får tre veckor på sig att verkligen gnugga på smådetaljer och försöka läsa motståndarna. Vi ska absolut försöka nå slutspel och ta det därifrån, allt annat vore ett nederlag.

Förutom att spelarna numera tävlar under Schalkes fana, så har ytterligare en förändring skett sedan våren. Lagets förre Mid-spelare, Jérémy ”Eika” Valdenaire, fick lämna. In kom svenske Hampus ”Fox” Myhre.
– Jag tror alla i laget kände att det inte riktigt funkade. Vi kom till en nivå där vi kunde slå alla lag i botten, men det var inte tillräckligt.
– Vi saknade det lilla extra för att slå de bättre lagen. Eika passade inte in jättebra som spelare. Som person var det helt okej, men vi hade problem med vår synergi, så vi kände att vi ville byta ut just mid lane mot någon som Fox. Han hade en bra säsong med Unicorns of Love och är enligt oss helt enkelt bättre individuellt.

”Hela CS-scenen verkar riktigt, riktigt skön”

Precis som för de flesta svenska spelnördar har Counter-Strike vid något tillfälle varit på tapeten. Så även för Sprattel.

Trots att vardagen i mångt och mycket domineras av ett annat spel, så håller stjärnan till viss del koll på CS-scenen och följer de stora major-turneringarna med spänning. Och från vissa synvinklar tycker han faktiskt att CS:GO-proffsen har det något bättre än spelarna i LCS.
– Jag känner väl att gräset alltid är grönare på andra sidan. Hela CS-scenen verkar riktigt, riktigt skön och det verkar härligt att inte behöva bo i Berlin. Det tar ju ändå en del energi att flytta ner och bo här minst tre månader per säsong.
– I CS-scenen får de resa mer och åka på fler tävlingar, men de kan också vara hemma med familj och vänner. Det är det som är bättre CS-scenen.

Men i League of Legends finns givetvis också vissa fördelar. Och det är ju trots allt tävlandet som allting kretsar kring, oavsett om det gäller om CS eller LOL.
– Jag tror inte CS-spelarna har lika stabila löner. Där jobbar du ju indirekt med prispengar och hur du placerar dig. På så sätt är det mer press att lira CS. Om vi kommer sjua i LCS får vi ändå pengar, men om man kommer sjua på de flesta CS-turneringarna så är det inte särskilt stora prissummor. Det är lite mer ostabilt på så sätt, men samtidigt får man resa väldigt mycket och besöka flera nya länder varje månad. Det är två olika världar, och sedan handlar det om vad man föredrar. Med det sagt har jag absolut inget emot LCS, det är en skön liga som sköts väldigt bra av Riot.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport