LOL
English version

Svenske stjärnan: ”Riot förlorar mycket på att göra spelet så lagfokuserat”

av Henning Eklund
betsy1200

Under en LCS-match i mars i år kunde man se ett nytt ansikte i anrika Gambit Gaming. I midlane spelade en svensk solo queue-stjärna, som året innan hoppat av gymnasiet för att satsa fullt ut på spelandet. Ett halvår senare är Felix ”Betsy” Edling en etablerad LCS-spelare, men ser samtidigt problem för League som esport.
Riot förlorar mycket på att göra spelet så lagfokuserat. Det måste gå att utspela sin motståndare individuellt, säger han till Aftonbladet Esport.

Planen var att ta ett års ledigt från gymnasiet för att satsa på spelandet, men efter att ha fått ett LCS-erbjudande har Betsys inga planer på att återvända till skolbänken den närmaste tiden.
– Erbjudandet från Gambit kom lite från ingenstans. Jag kände knappt någon där, och ska jag vara ärlig hade jag nog fler ovänner än vänner där. Men det känns stort att spela med ett lag som Gambit, och spelare som vunnit stora turneringar. Att komma in och spela med en spelare som Konstantinos ”FORG1VEN” Tzortziou var också häftigt. Det kändes lite som att jag kom från ingenstans rakt in i Gambit, men omställningen gick ändå bra, säger han.

”Hade en duglig första split”

Livet som proffsspelare i Berlin har varit relativt problemfritt för Betsy än så länge, även om det finns både för- och nackdelar.
– Det är soft att vara proffsspelare, och kul med fansen.  Pressen kan vara jobbig ibland, men det är sånt man får ta. I början gick det inte så bra för oss, jag hade flera bra spelare runt mig men vi hade mycket press på oss. Jag tycker själv att jag spelade dugligt i första splitten, säger han.

Under sommarsäsongen hade Gambit en väldigt olycklig inledning, med fem raka förluster. Man lyckades dock komma tillbaka och vara nära en plats i playoffs, men med en liten marginal hamnade man i relegations.
– Det var tråkigt att behöva spela relegations, men vi var nästan helt säkra på att vi skulle vinna mot mousesports. Vi kände oss väldigt säkra, delvis eftersom det är en så stor omställning för dem att spela på scen kontra att spela hemma. Den omställningen var faktiskt oväntat lätt för mig, jag var sjukt nervös i början men när jag satte mig vid datorn försvann allt, säger han.

”xPeke och Froggen är inte lika bra längre”

Europa är historiskt sett en region med midlaners av internationell hög standard. Men enligt Betsy har Riot ändrat spelet på ett sätt som gör det svårt att visa upp sig individuellt.
– Det är trist att spelet är så lagfokuserat. Man kan inte spela aggressivt en mot en längre, utan det handlar mycket mer om laget. Till exempel i Gambit handlar vår spelstil mycket om toplane, vilket får till följd att jag sällan kan göra någonting i mid. Jag minns inte när jag dog en mot en i midlane senast. Jag tror ett spel mer fokuserat på mig hade gynnat mig, gamla midlanestjärnor som Enrique ”xPeke” Cedeño Martínez eller Henrik ”Froggen” Hansen är inte lika bra längre, säger han, och fortsätter förklara.
– Jag tror att jag kan bli en av de bättre midlaners i LCS, men samtidigt är det svårt att säga nu när individuell skicklighetsnivå inte spelar så stor roll längre. Tyvärr känns det som riot förlorar mycket på att göra spelet så lagfokuserat, det måste gå att utspela sina motståndare individuellt. Det borde gå att snöbolla med i league, som i Dota. Det skulle både göra spelet roligare att titta på och att spela. Som det ser ut just nu kollar jag inte så mycket på lol, jag tycker inte det är intressant. Jag skulle antagligen inte kolla på det om jag inte spelade det, säger han.

Nu när det börjar bli dags för worlds, blir du motiverad av att se andra topplag spela eller känns det bittert att inte vara där?
– Jag hade inte förväntat mig att gå till worlds under min första säsong i LCS, men nästa säsong kanske jag har det som mål. Jag hejar på SKT, de är roligast att kolla på. För europas del är ju Fnatic det stora hoppet, men de kommer aldrig längre än till semifinal. Jag tror inte H2K eller Origen tar sig ur sina grupper, avslutar Betsy.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport