LOL
English version

xPeke: ”Fnatic i säsong tre var starkare individuellt”

av Henning Eklund
xpeke

Inför finalmötet med de obesegrade Fnatic har Origen av förklarliga skäl en viss respekt för sitt motstånd. Men samtidigt säger den erfarne midlanern xPeke, som spelat i båda lagen, att Fnatic troligen var ett bättre lag med honom i midlane.
– Om vi visste vad vi vet nu, skulle Fnatic i säsong tre vara ett starkare lag än dagens Fnatic, säger han till Aftonbladet Esport.

 December 2014. Efter säsong fyra av Worlds lämnar Enrique ”xPeke” Cedeño Martínez sin plats i Fnatic, och startar nya laget Origen. Drygt åtta månader senare möts de två lagen i finalen av EU LCS. Och det är en nöjd superstjärna som under söndagen ställs mot sina gamla lagkamrater.
– Så här långt har säsongen gått väldigt bra  jämfört med våra förväntningar. Vi visste att vi skulle vara ett topp-fem lag, och om vi tränade tillräckligt hårt kunde vi ta oss till topp tre. Att ta sig till finalen på ett så övertygande sätt är en stor bonus för laget, säger han, och fortsätter med att visa respekt för sitt gamla lag Fnatic.
– Det känns speciellt att spela mot ett obesegrat lag. De är väldigt läskiga och jag är nervös inför mötet. Men att de är obesegrade betyder också att de har all press på sig. Vi vet inte heller hur de reagerar på en förlust, så om vi kan överraska dem i den första matchen och vinna, är det mycket möjligt att vi kommer vinna serien, säger han.

 ”Vi är Europas två bästa lag”

xPeke spelade tillsammans med svenskstjärnan Martin ”Rekkles” Larsson i Fnatic i mer än ett år, men nu spelar de på olika lag i Stockholm. Men xPeke tror inte att han har någon stor fördel av att han känner Rekkles sen tidigare.
– Det är ingenting jag tror vi kan utnyttja. Vi vet hur de spelar och hur det tänker, men man kan säga samma sak om dem, de känner oss bra, säger han, och fortsätter att hylla Fnatic.
– De har varit Europas bästa lag hela säsongen. Under splitten var jag inte helt säker på vårat spel, när vi hade dåliga matcher mot UoL och Roccat vilka inte är topplag, men vi har alltid spelat bra i scrims. Nu i slutspelet tycker jag det är tydligt att Origen och Fnatic är Europas två bästa lag.

”Svårt att fokusera på en stor scen”

Origen har en spännande blandning av unga talanger och erfarna spelare som xPeke själv. Att spela framför ungefär 5500 högljudda fans i Stockholm skulle kunna göra de flesta nervösa, men xPeke säger att det bästa de erfarna spelarna kan göra för de mindre erfarna är att vara bra föredömen.
– Vi kan ge lite tips om hur man inte blir nervös, men det bästa vi kan göra är att visa att även om man blir nervös kan man fortfarande fokusera och inte låta det påverka spelet. Att ha en lugn och fokuserad stämning i laget är det bästa vi kan göra för de mindre erfarna spelarna, säger han.
– Det är svårt att fokusera på en stor scen som den här. Kanske två timmar innan blir jag riktigt nervös, men när vi går in i picks och bans slutar jag tänka på allt utanför matchen. När vi sedan kommer in i matchen och jag köper mina items försvinner all nervositet. Det är verkligen något som kommit med erfarenhet, under mitt första år som proffs blev jag nervös bara jag såg en kamera, men numera bryr jag mig inte om vad som händer runt omkring.

”Fnatic var starkare i säsong tre”

I midlane kommer xPeke möta sin ersättare i Fnatic, Fabian ”Febiven” Diepstraten, som haft flera bra framträdanden på stora scener, till exempel när han dödade superstjärnan Lee ”Faker” Sang-hyeok under MSI. xPeke tror att midlane kommer att bli jämt, och bero mycket på picks.
– Om vi spelar Azir och Viktor kommer det vara en passiv match under de första 20 minuterna, men de kanske blir bannade och då får vi kanske se lite mer intressanta picks. Isåfall kommer det vara viktigt att ha lastpick, för att kunna kontra vad motståndaren spelar i mid. Jag och Febiven har båda liknande roller på våra lag, senare i matcherna spelar Febiven en större roll, men jag tror jag kan göra mer tidigt i matcherna, säger han.

 ”Alla lag i väst är starkare strategiskt nu”

En intressant liknelse kan göras mellan Fnatic med xPeke, exempelvis i säsong tre, och Fnatic idag. En jämförelse xPeke har en intressant åsikt kring.
– Vi är två olika lag, nu är alla lag i väst starkare strategiskt, men i säsong tre var vi starkare individuellt. Hade vi den strategiska kunskap vi har idag skulle vi vara starkare än vad Fnatic är nu. Under säsong tre kunde vi individuellt spela lika bra som världens bästa, men bli utspelade i den strategiska delen av spelet, säger xPeke.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport