LOL
English version

YamatoCannon lämnar MYM: ”Skulle vilja coacha Team Liquid”

av Tobias Lundgren
yamato

Efter en minst sagt händelserik, och underväldigande, säsong med MeetYourMakers väljer svenske coachen Jakob ”YamatoCannon” Mebdi nu att välja laget för att coacha ryska GpX på deras väg mot Wild Card-turneringen i vår.
Men hans mål är fortfarande att göra en återkomst till ett LCS-lag.
– Just nu känner jag mig verkligen redo att coacha ett LCS-lag, jag vill använda kunskaperna jag fått i MYM, säger han till Aftonbladet Esport.

League of Legends-säsongen våren 2015 började på sämsta möjliga sätt för MeetYourMakers, då Sebastian ”Falli” Rotterdam sparkades efter att han fångats på en ljudupptagning när han hotade spelaren Marcin ”Kori” Wolski. Efter incidenten lyckades aldrig laget ta sig samman och radade upp förlusterna under vårsplitten.
– Det som framförallt var frustrerande var att Kori lämnade huset, jag tror det påverkade mest att spelarna förlorade hoppet. För Nisbeth som var med i ett lag för första gången, att gå igenom något sådant är inget man är förberedd på. Vi förlorade en hel del övningstid, säger coachen Jakob ”YamatoCannon” Mebdi.

”Oerhört deprimerande att vara så nära”

Trots att de kämpade i motvind hela säsongen hade de en sista chans att hålla sig kvar i LCS då de ställdes mot Giants Gaming i en tiebreaker, men även den matchen förlorade MYM.
– Då kändes det exakt som när vi förlorade med Dragonborns i säsong 3, när vi ledde 2-0 i kvalet till LCS och förlorade med 3-2. Jag hade exakt samma känsla. Till en början var det oerhört deprimerande att vi var så nära, när man ser på matchen fanns det sätt vi kunde vinna. Men det är det är början på något nytt så det är också skönt när man tänkt på det ett tag.

Hur har stämningen varit i laget efter allt ni gått igenom under säsongen?
– Det är svårt att säga att vi hållit ihop, jämfört med andra lag jag varit i som haft bättre stämning. Men vi har accepterat det som hände och att vi kunde förlora med tanke på hur det gått.
– Men från mitt perspektiv är jag inte helt och hållet missnöjd med hur det gick, jag måste titta på hur mycket vi vuxit som lag. Från hur vi såg ut från början till var vi var i slutet, den förbättringen är jag nöjd över.

”Är den största lögnen jag läst”

Det har cirkulerat många rykten kring laget, spelare som skulle lämna och så vidare. Vad har ni tänkt om det?
– När sidor skriver om oss, det är som komedi. Ofta när vi sett artiklarna läser vi dem och skrattar för de vet saker vi inte vet. ”Åh, vi ska byta en spelare, okej det visste inte vi”.
– Den största lögnen jag läst är att kommunikationen med H0r0 varit dålig. Hans engelska är nästan bättre än min. Vi hade problem med att folk inte pratade men det är inget man kan skylla på H0r0s engelska. Det hade med laget att göra, när det gick dåligt var alla bara tysta.

Efter att de slagits ut ur LCS kommer nu YamatoCannon lämna MYM då hans kontrakt gått ut och han vill fortsätta i LCS. Men först kommer han åka till Vitryssland och coacha laget GpX som just nu kämpar för att ta sig till Wild Card-turneringen senare i vår.
– Jag vill hålla igång hela tiden och gillar inte att ta pauser. Vi kommer först möta Virtus.Pro och sedan förmodligen M5. Om vi vinner kommer vi få spela Wild Card-turneringen och vinner vi den får vi åka till Mid Season Invitational vilket är en dröm för mig, att bli krossad av koreanska och kinesiska lag, säger han och skrattar.

”Skulle vilja coacha Team Liquid”

Men den stora drömmen är att fortsätta coacha i LCS, då kontraktet med GpX bara är tillfälligt.
– Just nu känner jag mig verkligen redo att coacha ett LCS-lag, jag vill använda kunskaperna jag fått i MYM. H0r0 har faktiskt lärt mig det mesta, han har blivit coachad av den man kan kalla världens bästa – SKT:s coach Kim ”kkOma” Jung-gyun som skapade Faker-laget och vann Worlds. H0r0 har berättat en del om saker och ting han gör, med den kunskapen känner jag att jag vill coacha vidare.
På frågan om drömlag att coacha svarar han efter en liten betänketid:
– En del av mig säger att jag skulle vilja coacha Team Liquid. De borde ha kunnat göra det mycket bättre än de har gjort med den laguppställningen.

”Hittills vill alla spelare stanna”

Trots att Mebdis kontrakt har gått ut är spelarna fortfarande bundna till MYM och om inget annat händer kommer de spela i Challenger Series nästa split. Men YamatoCannon tror att några av dem kommer bli upplockade och utköpta av andra LCS-lag.
– Alla spelarna är på LCS-nivå och jag skulle inte bli förvånad om ett lag skulle lägga ett bud.
Men enligt esportmanagern Damir Dedic har det inte kommit några anbud ännu.
– Spelarna har kontrakt och hittills vill alla stanna så jag antar att de kommer fortsätta spela i Challenger Series.
Dedic säger också till Aftonbladet Esport att de har börjat se sig om efter en ersättare till YamatoCannon.
Något Mebdi själv inte tror behövs.
– De behöver inte en coach för Challenger-lag. Med H0r0, Rallez och de andra har du erfarna spelare som inte behöver den pushen. Sedan när de kommer tillbaka till LCS behövs en coach, och då kanske jag gör en comeback!

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport