Overwatch
English version

Luminosity-kaptenen om ELEAGUE-finalen: ”Vi kan utmana”

av Tobias Lundgren
luminPUFFF

För bara några månader sedan skulle han bli journalist efter att ha studerat i England.
Men ett spelsläpp ändrade planerna rejält och om en dryg vecka ska Vytis ”mineral” Lasaitis tävla om 300 000 dollar i Atlanta som lagkapten för Luminositys Overwatch-lag.
– Det är svårt att säga vad jag har för förväntningar. Vi vill gå så långt som möjligt, säger svensken om finalerna i ELEAGUE.

De senaste dagarna har Vytis ”mineral” Lasaitis tillsammans med de övriga fem spelarna – två svenskar, två tyskar och en finländare – bootcampat på Inferno Online i Stockholm inför deras största utmaning någonsin: Finalerna i ELEAGUE där 300 000 dollar står på spel och de allra bästa Overwatch-lagen från Europa och Nordamerika kommer mötas.
Det är första gången laget träffats utanför spelet, men laget som endast funnits i snart tre månader känner sig ändå bekväma med varandra.
– Allting klickar ganska bra, vi hade spelat ihop ett bra tag och så har vi vetat att vi kommer bo tillsammans. Vi kommer flytta till ett gaminghus i Toronto, säger Lasaitis om första tiden öga mot öga med lagkamraterna.

”Känns sjukt att jobbet är att spela spel”

För kaptenen själv var det inte självklart att bli esportproffs. Han studerade till journalist utomlands men när Overwatch släpptes såg det intressant ut för en före detta TF2-spelare. Tillsammans med några kompisar började han leta organisationer och försökte få Beta-tillgång. Efter att ha tillhört en rad organisationer har han och kompisarna nu landat hos nordamerikanska Luminosity Gaming, där de får möjlighet att spela på heltid.
– Det har fortfarande inte sjunkit in riktigt. När vi går upp på scenen kommer det kännas… det är lite så att jag fortfarande går upp på morgonen och det känns sjukt att jobbet är att spela spel. Det är lite overkligt, men skitkul, säger 24-åringen.

”EnVyUs är klara ettor”

Under Gamescom spelades den första stora Overwatch-turneringen i Europa, med en prispott på 100 000 dollar. I Atlanta står tre gånger så mycket pengar på spel och åtta av de bästa lagen från Europa ska göra upp om pengarna mot åtta av de bästa Nordamerikanska lagen. Enligt Lasaitis är det stort övertag för Europa i världstoppen.
– Gosurankings är lite skeva, men om man kollar topp 10 stämmer det hyfsat bra. EnVyUs är klara ettor, sedan har vi andra som är nära. Reunited, Fnatic, Rogue och Cloud9.

Är ni lite av ett utmanarlag som får slå underifrån, eller?
– Ja det är lite så. Vi har bara varit ett lag i tre månader så vi har fått försöka komma ikapp lite. I världsrankingen är vi mellan plats sju och tio. Vi kan fortfarande förlora mot lägre rankade men har visat att vi kan utmana och vinna mot de bättre lagen också.

Blir det samma stämning mellan Europa och Nordamerika som i CS:GO och League of Legends?
– Ja, fansen vill så klart se lite ”banter” mellan regionerna, men man vet inte förutom i LAN-situationerna hur Europa mäter sig mot Nordamerika. Turneringen där de bästa lagen varit med var Gamescom och där visade de europeiska lagen sin dominans.

”Vi har varit lite bakom i metan”

Men upplägget på ELEAGUE är inte optimalt enligt mineral. De europeiska lagen möts först i två grupper med fyra lag i varje, sedan möts de amerikanska lagen på andra kanten. En drabbning mellan kontinenterna kan ske först i finalen.
– Det är lite synd att vi inte kommer få se det förrän i finalen. Men lagen är i kontakt med Blizzard hela tiden om hur vi kan förbättra tävlingarna så jag tror det kommer ordna sig i framtiden, säger han.

Vad har ni lagt fokus på nu under ert första bootcamp tillsammans?
– Det svåra är att det är mycket balance changes och metan ändras hela tiden. Vi har varit lite bakom med det och har försökt kontra metan som varit på väg med heroes som varit overpowered och vi inte ville spela men insett att vi måste spela. Vi måste vänja oss vid den nya metan och en mer passiv spelstil. Vi måste gå samman mer som ett lag och inte fokusera på individuell skill utan mer koordination i laget. För ett nytt lag som är vant vid aggressiv spelstil är det en stor anpassning.

”Tror alla skulle vara nöjda med det”

När Luminosity så går in i den största Overwatch-turneringen hittills, både för dem och för spelet, så vet kaptenen inte riktigt vad han ska förvänta sig i form av prestation. Men han har ett första mål klart åtminstone.
– Det är svårt att säga vad jag har för förväntningar. Alla bra lag i Europa är jättebra så det kan gå lite hur som helst. Nordamerika är lite svagare just nu. Om de skulle powerranka tror jag att två lag därifrån och åtta lag från Europa skulle vara med, så kommer vi ur gruppen tror jag alla skulle vara nöjda. Men vi vill gå så långt som möjligt.

Luminosity inleder turneringen den 28 september då de möter Misfits. Se schemat och mer info om turneringen här.

Det här är Luminositys Overwatch-lag

Arthur ”EISSFELDT” Marx – DPS
Dominik ”Ruster” Waffler – Tank
Vytis ”Mineral” Lasaitis – Support
Kalle ”Zave” Haag Nilsson – Support
Tim ”Mannetens” Byhlund – Flex
Jani ”Tseini” Kähkönen – DPS

 

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport