Overwatch

Svenske toppspelaren: ”Overwatch-scenen kommer bli skakig”

av Simon Engstrand
Mint

En tävlingsinriktad scen har funnits i Overwatch ända sedan de första veckorna av stängda betan.
Men när spelet släpps och miljontals fans får chansen att lägga vantarna på spelet, då kommer det skaka till rejält.
– Jag kan redan nu säga att några lag troligtvis inte kommer fortsätta, säger Emil ”Mint” Krüger till Aftonbladet Esport.

När Aftonbladet Esport når psykologistudenten Emil ”Mint” Krüger har han precis blivit klar med ett skolarbete. Men vid sidan av det hårda studentlivet pågår någonting helt annat. I det förflutna finns en karriär som högt rankad Team Fortress 2-spelare, men sedan sex månader tillbaka är det ett annat spel som lockar.

När den stängda betan i Overwatch drog i gång började nämligen hjältar som Pharah, Junkrat och Winston fylla allt mer utrymme på skärmen. Nu är Mint en av sex spelare i det svenska laget Gringos, som enligt GosuGamers ranking är Sveriges absolut bästa lag.
– Det finns ungefär tre topplag i världen skulle jag säga. Vi är definitivt inte på samma nivå som dem än, men vi är samtidigt inte så långt från. Vi befinner oss precis under, men man märker definitivt en skillnad när man möter ett lag som är i toppen. Vi är inte riktigt där, säger Mint.

”Stor fördel att spela i betan”

Just nu befinner sig Overwatch i en kortare fas av öppen beta. Därefter väntar det officiella spelsläppet. Då kommer spelare från hela världen äntligen få lägga vantarna på Blizzards nya storsatsning. I samband med det tror Mint att många lag kommer börja luckras upp och flera spelarbyten lär vänta.
– Jag kan redan nu säga att några lag troligtvis inte kommer fortsätta. Till exempel är Melty Esports väldigt skakiga, och de är ändå rankade sjua i världen.
– Vi är ju ganska få som har spelat i stängda betan, väldigt få riktigt seriösa lag. Så jag ser fram emot att se alla nya som kliver fram nu, men jag tror det kommer vara många avhopp och sådant också.

Overwatch är fortfarande i ett oerhört tidigt stadie. Så även scenen. Och även om förändringar i dagens toppscen kan vara på lut, så har Gringos inga tankar på att kasta om.
– Vi har haft samma uppställning länge och vi har inga planer på att göra förändringar, säger Mint.
I lagets begynnelse det fanns dock problem:
– Det var väldigt tidigt. När vi skapade laget var vi tyvärr sju personer och blev tvungna att sparka en spelare. Det skapade lite negativa situationer, men det blev som det blev och sedan dess har vi haft en stabil lina med sex och samma personer. Men just i början var det lite svårt. Vi tog ett snack i laget och löste det professionellt.

Hur stor fördel är det att ha spelat i stängda betan?
– Väldigt stor. Man får mycket erfarenhet och lär sig nya grejer, nya positioner och strategier varje match. Spelet i sig är inte så svårt att lära sig, men det är mycket mer än så.
– Det är lite orättvist för de som inte fått spela i betan kan jag tycka, tyvärr. Det finns både för- och nackdelar, men så är det bara. Fördelen kommer krympa ju längre spelet finns ute.

Vad tror du om spelets framtid nu när det släppts?
– Spelet har väldigt stor potential. Det är ett väldigt bra lagspel och just nu i esporten är det ofta de lagbaserade spelen som blir populära. Mycket kommer hänga på hur Blizzard lägger upp det. De måste lägga energi på att marknadsföra spelet och se till så att det blir turneringar – åtminstone lite, för att kickstarta spelet. Om de missar den chansen kanske det bara blir ”mittemellan-stort”.

”Vi vill bevisa oss först”

Än så länge har det helsvenska laget inte skrivit på för någon organisation, något som flera andra av de bästa lagen har. De har däremot haft flera kontakter, bland annat med nyskapade svenska organisationen GODSENT. Än så länge verkar det dock inte vara aktuellt att göra slag i saken.
– De i mitt lag känner dem ganska bra. Vi har lite kontakter där, men samtidigt vill vi inte pressa oss fram. Vi vill gärna visa att vi är bra innan vi får någonting. Vi vill bevisa oss innan vi tar det steget och jag känner att vi kan komma längre innan vi gör det. Om vi lyckas hålla oss kvar i hög ranking – eller högre – nu när fler spelare kommer in, det är kanske då man kan ta det.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport