SC2

Life IEM-mästare – efter Marus gigantiska misstag

av Tobias Lundgren
lifePUFF

Maru hade en trygg ledning och såg ut att gå mot sin första IEM-titel.
Men efter att Life kvitterat matchserien föll Terran-stjärnan efter ett gigantiskt misstag på avgörande kartan – då Life kunde bryta igenom med sina Zerglings och avgöra.
– Sista kartan sammanfattar Life, hans ”lings” kommer igenom och han vinner, säger Yoan ”ToD” Merlo efter matchen.

Världsmästaren Lee ”Life” Seung Hyun såg ut att vara illa ute i IEM Taipei-finalen mot landsmannen Cho ”Maru” Seong Ju. Efter att ha gjort ett fatalt misstag på första kartan lyckades Terran-spelaren sedan komma tillbaka och ta tre raka kartor mot Blizzcon-segraren.
– Jag gjorde så många misstag tidigt i matchen, men när jag låg under med 3-1 klickade det och jag tänkte att jag bara måste vända, säger Life efter matchen.

Två banelings dödade 36 arbetare

Sagt och gjort. Trots att Maru gjorde sitt bästa för att avsluta matchen snabbt med en proxybarrack på femte och avgörande kartan lyckades Life hålla undan. Med hjälp av effektiva Banelings kombinerade med Mutalisks och Zerglings pressade han sedan tillbaka Maru och avgjorde med kniven mot strupen.
Kvitteringen kom efter en sekvens där Life lyckades döda ett Planetary Fortress och 23 workers i ett enda svep. När Maru sedan skulle ta tillbaka positionen hade Life glömt eller lämnat kvar två banelings som ensamma sprängde inte mindre än 36 arbetare för motståndaren. Därefter var det mest uppstädning innan Zerg-spelaren kunde gå upp till 3-3 i matchen.

Maru gör sitt stora misstag

Inför avgörandet spawnade spelarna båda i nedre kanten av kartan och det var upplagt för en snabb och intensiv match, vilket det också blev. Lifes ökända Zerglings var snart på väg mot Marus bas och då gjorde Terran-spelaren återigen ett fatalt misstag när han inte lyckades täppa igen muren. Istället förvandlades matchen till en scen ur valfri scifi-film där människoförsvararna överväldigas av anstormande utomjordingar, när Lifes Zerglings bara susade in i Marus bas. Trots en heroisk defensiv fanns det ingenting Maru kunde göra för att vänta tillbaka efter den missen och istället tog Life sin andra IEM-titel.
– Sista kartan sammanfattar Life, hans ”lings” kommer igenom och han vinner, konstaterar Yoan ”ToD” Merlo kort efter matchen.

”Mina zerglings kommer bara igenom”

Och mästaren själv, som inleder 2015 på samma framgångsrika sätt som han avslutade 2014, vet inte riktigt själv varför hans Zerglings är så framgångsrika, men gör ett försök att förklara.
– Jag har märkt det också, de bara kommer igenom. Jag vet att jag har rätt bra kontroll då jag känner mig bra på macron och mina händer är så snabba så jag kan kontrollera dem som jag vill, det finns ingen annan anledning, säger han.

”Gick ut och drack lite för mycket”

En annan hemlighet som han avslöjar efter matchen är desto mer spektakulär: Kvällen innan passade 18-årige Life på att klubba i Taipei.
– Jag hörde att i Taipei får jag gå på klubbar så jag gick ut och drack lite för mycket för att få självförtroende. Sedan vilade jag i tre timmar och var här på morgonen, förklarar han.
En taktik som andra esport-proffs kanske inte ska anamma rakt av.

”Nöjd med 3-4 titlar i år”

I och med segern har unge Life hela 9 premier-titlar, bara två färre än Yun ”TaeJa” Young Seo som han nu siktar på att slå under 2015.
– Taeja är en fantastisk spelare, det är därför han har 11 titlar och självklart vill jag ha fler än så. Jag vill vinna allt jag reser till under 2015 men är nöjd med tre eller fyra segrar, säger han.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport