SC2

Streamingprofilen borta från Team Liquid efter tittarfusk

av Simon Engstrand
Winter finns inte längre på Team Liquids stream-lista Winter finns inte längre på Team Liquids stream-lista
Winter finns inte längre på Team Liquids stream-lista

Streaming-profilen Evan ”Winter” Ballnik har under lång tid misstänkts för tittarsiffermanipulering och under lördagen kom beviset. Nu är hans kanal nedplockad från Team Liquids hemsida.
– Vår ståndpunkt är solklar. Winter har bortom all rimlig tvivel fått fördelar genom ”viewerbottar”, skriver Team Liquid i ett uttalande.

Det hela började under lördagen då Reddit-användaren NickhoTs lade fram bevis för att tittarsiffrorna på många Twitch-kanaler, bland annat Evan ”Winter” Ballniks, är manipulerade. Tidigare har NickhoTs exponerat streamare som EggySC2 för liknande typ av fiffel. Misstankarna började när Ballniks tittarsiffror ökade ovanligt kraftigt medan aktiviteten i chatten stannade på en lägre nivå. När han undersökte vilka som tittade på Ballniks livesändning dök många av namnen från Eggy-granskningen upp.
 Genom att använda det jag lärt mig från att exponera EggY kunde jag utan någon teknisk kunskap upptäcka många fler bot-användare, skriver NickhoTs.

Borta från Team Liquid

Under måndagen gick Team Liquid ut med att de plockat ned Ballniks kanal från sin prestigefyllda streamlista. Att stå med på listan är för många en milstolpe i streamingkarriären. För dem innebär det mer exponering av deras Twitch-kanaler vilket i sin tur gör att de kan växa sig större. Tidigare har Ballnik sagt att det är anonyma välgörare köpt tittarna åt honom, inte han själv. Oavsett tycker inte Team Liquid det är rättvist att en person med köpta tittare får synas på listan.
– De anonyma välgörarna vill förmodligen Winter väl. Eftersom Winter påverkas negativt av tittarfusket finner vi det sannolikt att han skulle be dem att sluta, men vad vi vet har han inte gjort det, skriver Team Liquid i ett uttalande.

Jag förstår dem

Ballnik är genom sin framgångsrika Twitch-kanal sponsrad av grafikkortstillverkaren Nvidia. I en kommentar som senare togs bort berättade han att han inte förstår bevisen fullt ut men att de verkar starka.
– Jag vill inte tro det. Jag vill inte tro på att alla haft rätt i någon omfattning, skrev Ballnik.
Han verkar dock inte ha något agg mot Team Liquid.
– Jag har tagits ned från Team Liquid, även om det är tråkigt så förstår jag deras perspektiv. Team Liquid har alltid varit ett bra ställe, skriver Ballnik på Facebook.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport