SSBM
English version

Svenskens innovativa drag säkrade legendarisk titel: ”Jag kom på det samma morgon”

av Simon Engstrand

Efter en längre paus och många andraplatser hade Adam ”Armada” Lindgren svårt att nå sin toppform.
Men förra helgen släppte det, då han vann världens mest prestigefyllda smash-titel: Evo15.
– Det var delvis väldigt stor lycka, men också lite av en lättnat, säger världsmästaren till Aftonbladet Esport.

För de svenska esport fansen ligger Super Smash Bros-scenen i mångt och mycket i skuggan utav PC-baserade spel som Counter-Strike, League of Legends och Hearthstone. Och vad som många därmed förmodligen gått miste om är den legendariska smash-helgen förra veckan, där svenska Adam ”Armada” Lindgren vann världens mest prestigefyllda turnering, Evo15.

I finalen ställdes han mot amerikanska Team Liquid-spelaren Juan ”Hungrybox” Debiedma och samma morgon som final skulle spelas upptäckte Armada en nytt genidrag för att kontra honom.
– Han spelade en strategi där han hängde på kanten mycket. Jigglypuff har ju många hopp, så han försökte mer eller mindre bara hålla sig där, kasta av mig från banan och inte låta mig komma tillbaka. Men samma morgon kom jag på en ganska bra strategi mot det.

Draget som Armada kom på var att han kunde, i samma stund som Hungrybox skulle försöka greppa kanten, sträcka ut sin svans för att ”fiska upp” honom och sedan slänga bort honom så långt det bara går. När matchen väl drog igång såg det dock inledningsvis ut att bli amerikansk seger. Armada plockade upp den första poängen, men Hungrybox kom starkt tillbaka och tog en 2-1 ledning. Slutligen var det dock svensken som drog det längsta strået, då han kammade hem två sista kartorna – för att vinna finalen med 3-2.

Hur kändes det när du fick vinna?
– Det var delvis väldigt stor lycka, men också lite av en lättnat, säger Aramada och fortsätter:
– Jag tog uppehåll ungefär ett år och när jag kom tillbaka hade jag väldigt svårt att hålla min titel som bäst – jag hade ju slutat när jag var på topp. När jag kom tillbaks till de absolut största turneringarna hamnade jag ofta tvåa. Det var lite som innan jag blev bäst, att jag kan slå alla och jag slår alla för det mesta, men de slår mig när det räknas som mest. Så det var en väldigt stor lättnad att inte bara vinna de ganska stora turneringarna, utan även kunna vinna den största.

Och om du inte hade hittat svansdraget?
– Då hade det blivit svårt. Hade jag inte kommit på det så hade jag inte haft något effektivt sätt att motverka hans kantstrategi. Det var en viktig del att jag faktiskt kom på det i sista sekund.

Vad betyder vinsten för dig?
– Det är en mental lättnad framförallt. Jag har ju alltid trott att jag kunnat, men nu har jag även visat det för alla andra. Så man kommer kunna gå in med större självförtroende inför nästa turnering – att nu är det inte bara ord, utan det finns på papperet.

”Förhoppningsvis kan vi inspirera”

Smash-scenen är inte stor i Sverige och det svårt att hitta passande träningspartners. Mycket av träningen går därför ut på att nöta mot A.I eller studera andra spelare. Armada ser dock potential och har goda förhoppningar att scenen ska kunna växa.
– Siffrorna ökar och det finns ingen antydning på att siffrorna håller på att minska. Tvärtom, de ökar kraftigt, säger Armada och fortsätter:
– Både jag och LeffeN presterar ju på världsnivå i melee., så förhoppningsvis kan vi inspirera fler från Sverige och även resten av Europa att vi kan.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport